Receptünk a csirke cacciatoréból, az olasz konyha egyik alapfogásából indul ki, tulajdonképpen ez az étel az ő csirkepaprikásuk. Leggyakrabban vörösborral és csirkecombból készítik (eredetileg pedig vadhúsokból, innen ered a neve is, a cacciatore „vadászt” jelent olaszul), tehát a mi receptünknél némileg testesebb az eredeti verzió. Mi sovány csirkemellből és fehér borral főzzük ezt a fogást, de így is ugyanolyan finom.
B-vitaminokban, C és K-vitaminban gazdag, illetve magas a szelén-, foszfor- és káliumtartalma.
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, emellett igen egészséges is: némi teljes kiőrlésű vagy durumtésztával párosítva igazán jó választás ebédre vagy vacsorára.
Hozzávalók (4 személyre):
4 db csirkemellfilé
3 teáskanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
3 teáskanál friss, apróra vágott kakukkfű
¼ friss, apróra vágott rozmaring
½ fej vöröshagyma
1 db piros kaliforniai paprika
200 g csiperke gomba
½ teáskanál paprikapehely (elhagyható)
só
őrölt fekete bors
125 ml fehér bor
1 marék apróra vágott, friss bazsalikom
1 kis marék apróra vágott, friss petrezselyemzöld
400 g hámozott-darabolt paradicsom (konzerv)
1-2 evőkanál reszelt parmezán
kevés olívaolaj a serpenyőhöz
Elkészítése:
Egy tálban keverj össze 1 teáskanál olívaolajat, az átnyomott fokhagymát, 1 teáskanál aprított kakukkfüvet, a rozmaringot, ízlés szerinti mennyiségű sót és borsot, majd helyezd bele a megmosott, megtisztított csirkemelleket, és forgasd meg azokat az olajos fűszerkeverékben.
Egy közepes méretű teflonserpenyőt kenj ki egy ecset segítségével olívaolajjal, vagy használj olajspray-t. Melegítsd közepesen forróra, majd helyezd a serpenyőbe a csirkemelleket. Süsd azokat mindkét oldalukról 2-2 percig, utána emeld ki a húst a serpenyőből, és tedd félre (ekkor még nem lesznek teljesen átfőve a húsdarabok, az majd picit később következik).
Öntsd a serpenyőbe a maradék 2 teáskanál olívaolajat, hevítsd fel, majd szórd rá a felcsíkozott paprikát, a felszeletelt gombát, a paprikapelyhet, és süsd 3-4 percig, amíg a zöldségek elkezdenek puhulni/pirulni. Öntsd hozzá a bort, majd forrald a felére. Add hozzá a bazsalikomot, a petrezselymet, a maradék kakukkfüvet, majd a hámozott-darabolt paradicsomot. Keverd össze az egészet, majd helyezd vissza az edénybe a csirkemelleket. Mérsékelt lángon, lefedve főzd az ételt nagyjából 10-15 percig, amíg a hús át nem fő, meg nem puhul. Végül szórd rá a maradék zöldfűszert, és tálaláskor hintsd meg az ételt kevés reszelt parmezánnal.
Elkészítési idő: 40 perc
Tápértékadatok1 adaghoz: 338 kcal, 9,9 g szénhidrát, 41,2 g fehérje, 12,3 g zsír A tápértékadatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta ki. |
További csirkehúsos receptek:
Mézes-citromos grillezett csirkés szendvics