Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Padlizsános penne arrabbiata

Istock | A penne arrabbiatát akár egy hosszú futás után is gyorsan össze tudod dobni szénhidrátvisszatöltő fogásnak

Szénhidrátfeltöltéshez szuper!

Kifejezetten szénhidrátban gazdag fogás, érdemes tehát a szénhidrátfeltöltés időszakában beépítened az étrendedbe. Csak ne közvetlenül a verseny előtti nap estéjén fogyaszd, vagy egyszerűen hagyd ki belőle a csilipelyhet (így penne alla Norma lesz az arrabbiatából), ugyanis egy futóverseny előestéjén már nem szerencsés intenzíven fűszerezett ételeket enni.

A paradicsom rengeteg likopint tartalmaz, a padlizsán pedig gazdag antocianinban, így az elkészült étel egy igazi antioxidáns-bomba! A vegánok is bátran ehetik, csak cseréljék le a sima parmezánt vegán változatra!

Ami még az alábbi receptben különleges, hogy egytálétel, azaz nem külön főzzük a tésztát a mártástól, hanem együtt. Így még a mosogatással is spórolhatsz egy kicsit. 

 

Hozzávalók (4 adaghoz):

4 evőkanál olívaolaj

1,5 teáskanál csilipehely

1 db nagy padlizsán

4 gerezd fokhagyma

½-½ teáskanál só és bors

2 db (2 x 400 g) hámozott-darabolt paradicsom konzerv

2 teáskanál balzsamecet

350 g penne

nagy marék friss bazsalikom

50 g reszelt parmezán a tálaláshoz

 

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd rajta a csilipelyhet 2-3 percig, amíg barnulni nem kezd. 

Vágd kis kockákra a padlizsánt, majd add a csilipehelyhez az átnyomott fokhagymával, a sóval és a borssal együtt. Mérsékelt tűzön gyakran megkeverve süsd kb. néhány percig, figyelve arra, hogy a fokhagyma ne égjen meg. 

Add hozzá a hámozott-darabolt paradicsomot (a levével együtt), balzsamecetet és kb. 200 ml vizet. Ezután add hozzá a tésztát is, majd forrald fel az ételt. Ezután vedd mérsékelt lángra, fedd le az edényt, és főzd a penne arrabiátát nagyjából 15-20 percig. Nagyjából 5 percenként keverd át, nehogy a tészta leragadjon az edény aljára.

Amikor elkészült, keverd hozzá durvára vágott bazsalikomot is. Ízlés szerint sózd, borsozd utána, majd tálald reszelt parmezánnal (vegánok a vegán parmezánnal) megszórva.

Tálald vegán parmezánnal a tetején.

Táplálkozástudományi szakértőnk, Csanaky Lilla tippje: A hozzáadott olívaolajat a zsírbevitel mérséklése céljából nyugodtan megfelezheted. 

Tápérték adatok

1 adagra:

Energia: 532 kcal, szénhidrát: 70 g, fehérje: 17 g, zsír: 18 g

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
 
A recept forrása: wearesovegan.com