Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Pácolt-sült padlizsáncsíkok

Istock | Súlycsökkentő diétába is választható fogást ajánlunk - pácolt-sült padlizsáncsíkok

Alacsony kalória- és zsírtartalmú finomság.

A padlizsán igazán jó barát a konyhában. Az íze nem túl erőteljes, ezért remekül variálható zöldség, a textúrája miatt pedig akár a hús helyettesítésére vagy kiváltására is alkalmas lehet. Az alábbi recept köret nélkül a padlizsán és szósz elkészítését írja le, köretként fogyaszthatsz hozzá teljes kiőrlésű tésztát, bulgurt, quinoát és friss salátát is.

A fogás káliumot és K-vitamint tartalmaz. Alacsony a kalória- és zsírtartalma, ezért akár délutáni futás előtti ebéd is lehet, de ha hosszabb az a délutáni futás, akkor fontos, hogy a köret, amit mellé választasz, megfelelő mennyiségű könnyen emészthető szénhidrátot tartalmazzon. Ez lehet tészta, rizs vagy más gabona, de krumpli és édesburgonya is. A rostdúsabb köret félek (pl. barna rizs, teljes kiőrlésű tészta, quinoa, stb.) esetében hasznos kitapasztalni, hogy az edzés előtti magasabb rostbevitelt mennyire tolerálja jól az emésztőrendszered.

 

 

Hozzávalók (4 adaghoz):

¼ fej közepes hagyma finomra vágva

3 gerezd fokhagyma

1 fej mogyoróhagyma aprítva

¼ bögre rizsszirup vagy 2 evőkanál cukor

2 evőkanál szójaszósz

2 teáskanál pirospaprika

1 teáskanál pirított szezámolaj

1 evőkanál és ½ teáskanál só

Kb. 450 gramm padlizsán

1 evőkanál olaj

1 teáskanál szezámmag

 

Elkészítés:

Egy keverőtálban alaposan keverd össze a hagymát, a fokhagymát, a mogyoróhagymát, a rizsszirupot, a szójaszószt, a pirospaprikát, a szeszámolajat és a ½ teáskanál sót.

A padlizsánt vágd fel hosszúkás téglalapokra, nagyjából ujjnyi vastagságúra.Tedd egy tálba, szórd meg az 1 evőkanál sóval, majd jól keverd össze. Tedd félre 20 percre, de 5 percenként forgasd át. A padlizsán a só hatására levet enged, ezt öntsd le a zöldségről, majd a kezeddel óvatosan nyomkodd ki belőle a felesleges vizet. Tedd vissza a tálba, és locsold meg a hagymás-olajos keverékkel. Pácold 30 percig.

Egy nagy serpenyőben közepes lángon forrósítsd fel az olajat, majd tedd bele a padlizsándarabokat. Pár másodpercig hagyd, hogy halvány barna színt kapjon egy-egy oldala, majd egy spatula vagy fakanál segítségével forgasd meg a padlizsáncsíkokat. Ezt folytasd, ameddig minden oldalról enyhén megpirul (nagyjából 5-6 perc alatt megfelelően átsül).

A padlizsánt szedd tányérokra, és szórd meg szezámmaggal. Melegen vagy hidegen is fogyasztható.

Tápérték adatok

1 adagra számolva

Energia: 75 kcal, szénhidrát: 11 g, fehérje: 1,8 g, zsír: 2,1 g

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
Recept forrása: bonappetit.com