Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Nyári zöldséges pite

Istock | Pite kicsit másképp, túróból, sok zöldséggel

Nem hagyományos pitetésztával.

A quiche, a franciák pitéjének alapja az omlós tészta, amelyet tejszínes-tojásos keverékkel töltenek meg, ízlés szerint zöldségekkel, sonkával, sajttal felturbózva. A quiche alapjában véve egy kalóriadús fogás, és a tejszín, valamint a vajas pitetészta miatt igen zsíros is. Viszont egy kis átalakításnak köszönhetően az alábbi recept jobban beleilleszthető a sportos életmódot folytatók étrendjébe: a fogás tulajdonképpen a quiche és a frittata „ötvözése”, klasszikus tésztalapja nincs, és a tejszín is kimarad belőle. Ami még nagy előnye, hogy rendkívül egyszerűen elkészíthető, hiszen az omlós tészta készítésével nem kell bajlódni, az alap egy kevert, bögrés tészta, minimális liszttel. Inkább hétvégére, ráérős reggelekre, délelőttökre való fogás.

Az, hogy ehhez a pitéhez milyen zöldséget választasz, teljes mértékben ízlés kérdése. Nagyon finom zöldborsóval, cukkinivel, spárgával, brokkolival, gombával, paradicsommal, kaliforniai paprikával is.

 

Hozzávalók (8-10 adaghoz):

10 db tojásfehérje

2 db tojás

½ bögre* sovány tej

1 teáskanál só

morzsolt kakukkfű

fekete bors

450 g cottage cheese vagy zsírszegény túró

1,5 bögre zsírszegény reszelt sajt

1/3 bögre liszt

1 teáskanál sütőpor

½ fej főzőhagyma

1 kis fej brokkoli

ízlés szerint kaliforniai paprika, cukkini, gomba, asztalt paradicsom, zöld spárga

1 db paradicsom

(*2,5 dl-es bögre)

kb. 1 tk olívaolaj a formához

friss petrezselyemzöld

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Egy magasabb falú piteformát vagy egy sütőbe tehető, magasabb serpenyőt vékonyan kenj ki olajjal.

A brokkolit mosd meg, szedd rózsáira, majd forrásban lévő, sós vízben pár perc alatt főzd elő.

Közben egy tálban kézi habverővel verd fel könnyűre a tojásfehérjéket és 2 egész tojást. Add hozzá a cottage cheese-t vagy a zsírszegény túrót, 1 bögre reszelt sajtot, a tejet, a sütőporral elkevert lisztet, majd fűszerezd borssal, kakukkfűvel és ½ teáskanál sóval. Jól dolgozd össze.

Az ízlés szerinti zöldségféléket (kivéve ugye a brokkolit) tisztítsd meg, darabold fel, majd közepes lángon süsd elő egy teflonserpenyőben. Ízesítsd a maradék sóval.

Az elősütött zöldségeket és az előfőzött, akár még kisebb darabokra vágott brokkolit keverd a túrós tésztaalaphoz. A paradicsomot szeleteld fel. Töltsd az előkészített sütőedénybe, szórd meg a maradék sajttal, majd helyezd rá a paradicsomszeleteket.

Süsd a pitét 200 fokon 15 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 175 fokra, és süsd tovább még kb. 45-55 percig, amíg szép aranybarnára sül, és meg nem szilárdul.

Tálaláskor szórd meg friss, apróra vágott petrezselyemzölddel.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

 

Ezt is érdemes kipróbálnod:

Édesburgonyás lasagne

Töltött cukkini

3+1 könnyű és egészséges túrós desszert