Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Nem lehet megunni! 4 édesség zabpehelyből futóknak

Istock | Eperlekváros-mandulás zabszelet

Zabmuffin, zabszelet, zabkeksz, zabpehelykenyér.

A zabpehely a futók egyik nagy favoritja, nem véletlenül. Könnyen emészthető, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, rostban és B-vitaminokban gazdag, az ásványi anyagok közül cink, magnézium, mangán és foszfor található meg benne.

Arról, hogy mire figyelj a fogyasztásánál, ebben a cikkben olvashatsz részletesen:

 

 

És most következzenek a zabpehelyből készült édességek!

 

Házi eperlekváros zabszelet

 
Istock | A zabszelethez a házi eperlekvár chiamaggal készül, és vaníliával ízesítjük

 

Hozzávalók (12 szelethez):

A chiamagos-vaníliás eperlekvárhoz:

350 g mirelit eper

30 ml méz vagy juharszirup

2 evőkanál chiamag

1 teáskanál vaníliaaroma

A zabszelethez:

80 g zabpehely

130 g mandulaliszt

120 ml almapüré (cukrozatlan)

50 g kókuszvirágcukor vagy 60 g nyírfacukor

1 evőkanál olvasztott kókuszzsír

¼ teáskanál só

 

Elkészítése:

Először is készítsd el a dzsemet. Szórd a mirelit epret egy közepes méretű teflonserpenyőbe, majd csorgasd rá a mézet. Közepes lángon melegítsd fel, majd főzd addig, míg a gyümölcs el nem kezdi kiengedni magából a levét. Ez kb. 5-15 perc attól függően, hogy már kiolvadt felhasználás előtt a szamóca vagy sem. Ezután forrald fel, majd gyakori kevergetés mellett főzd 10-15 percig, addig, míg a gyümölcs szét nem esik, és darabos masszává nem sűrűsödik. Ekkor add hozzá a vaníliakivonatot és a chiamagot, és főzd további 5 percig. Vedd le a tűzről a lekvárt, és hagyd kihűlni. Minél tovább hűl, annál sűrűbb lesz, így érdemes akár előző este elkészíteni.

A zabszelethez melegítsd elő a sütőt 165 fokra. Egy 20 x 20 cm-es sütőformát bélelj ki sütőpapírral úgy, hogy a pereménél kissé túllógjon a papír (ez azért szükséges, hogy később majd könnyen ki tud emelni a formából a süteményt).

A zabpelyhet és a mandulalisztet tedd konyhai aprítóba, és dolgozd addig, míg a zabpehely össze nem törik, és lisztszerű állagot nem kap. Add hozzá az almaszószt, a cukrot, a kókuszzsírt és a sót, majd dolgozd addig, míg össze nem áll ragadós tésztává (kb. 20-30 másodperc). Ha szükséges, szedd le fakanállal az edény szélére rátapadt tésztát.

A tészta kétharmadát tedd az előkészített sütőformába, egy spatula vagy az ujjaid segítségével szépen, egyenletesen oszlasd el bele. Nem kell tökéletesnek lennie, de az a lényeg, hogy mindenhova jusson, és nagyjából egyforma vastag legyen ez az alsó réteg.

Kanalazd a tésztaalapra a lekvárt, majd egy kés vagy egy spatula segítségével hullámalakban finoman oszlasd el rajta. Ezután kanalanként „pöttyözd” rá a maradék tésztát, majd nagyjából simítsd el: figyelem, ennél a felső tésztarétegnél már nem cél, hogy tökéletesen befedje a lekvárt, sőt.

Süsd 35-40 percig, amíg a közepén is kellően átsült, és a tészta aranyszínűvé válik. Ekkor vedd ki a tepsit, és hagyd a zabsütit hűlni legalább 15 percig. Ekkor emeld ki a sütőpapír segítségével, és süteményrácson hagyd teljesen kihűlni. Végül egy éles késsel vágd 12 szeletre.

Elkészítési idő: 55 perc

Tippek:

• Légmentesen záródó dobozban, szobahőmérsékleten kb. 5 napig áll el.

• Eper helyett vegyes bogyós gyümölcsökből is készítheted a lekvárt (ezt a keveréket is megvásárolhatod mirelit formában). Barackszezonban pedig őszi- és sárgabarackkal is érdemes kipróbálni!

• Gyorsabban és egyszerűbben elkészül a zabszelet, amennyiben zabpehely helyett zabpehelylisztet használsz.

 

Almás-joghurtos zabkenyér

 
Istock | Joghurtos-almás zabpehelykenyérhez ízlés szerint joghurtos mázat is készíthetünk

 

Hozzávalók (12 szelethez):

2 db L-es tojás

120 ml almapüré (cukormentes)

115 g görög joghurt

75 g kókuszvirágcukor vagy nyírfacukor

60 g zabpehely

1 teáskanál vaníliakivonat

1 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál szódabikarbóna

¼ teáskanál őrölt szerecsendió

¼ teáskanál só

120 g teljes kiőrlésű liszt

1 db alma

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 175 fokra. Egy vekniformát bélelj ki sütőpapírral (ha nincs otthon, akkor vékonyan kend ki az általad választott zsiradékkal).

A tojásokat üsd egy tálba, keverd el, aztán add hozzá az almaszószt, a joghurtot, a cukrot és a vaníliakivonatot, majd keverd simára. Forgasd hozzá a zabot, a szódabikarbónát, a fűszereket, a sót, végül a lisztet is. Keverd jól össze. A meghámozott almát reszeld le, majd fogd a markodba az almakupacot, és nyomkodj ki belőle némi gyümölcslevet egy kis tálkába. Az almadarabkákat és az almalevet is keverd a tésztához.

A tésztát öntsd az előkészített vekniformába, és egyengesd el. Süsd 45-50 percig: a 40. perc környékén már érdemes tűpróbát csinálni, nehogy túlsüljön. Ha úgy tapasztalod, túl gyorsan barnul a teteje a belsejéhez képest, fedd le alufóliával kb. a 25-30. perc környékén.

Amikor elkészült, vedd ki, és hagyd hűlni a formában az almás-zabpelyhes kenyeret legalább 10 percig, de akár tovább is.

Elkészítési idő: 55 perc

Tipp:

• A nyírfacukorral óvatosan! Ha a te hasad sem tolerálja túl jól, akkor hagyd ki a receptből, és használj helyette csak kókuszvirágcukrot, nádcukrot vagy barna cukrot.

• Úgy is elkészítheted ezt a süteményt, hogy az almát nem reszeled le, hanem kis darabokra vágod. De a levét így is érdemes kinyomkodni a darabokból egy kicsit, és külön hozzáadni a tésztához, mert puhább, szaftosabb lesz tőle.

 

Csokoládés zabpehelykeksz

 
Istock | A csokoládés zabpehelykeksz nagyon gyorsan elkészül

 

Hozzávalók (12-14 darabhoz):

80 g zabpehely

55 g mandulaliszt

20 g kakaópor (cukrozatlan)

6 evőkanál nádcukor

½–½ teáskanál sütőpor és szódabikarbóna

1 db tojás

3 evőkanál megolvasztott kókuszzsír

40 g csokoládé chips vagy apróra darabolt csokoládé

 

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit.

Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a mandulalisztet, a kakaóport, a nádcukrot, a szódabikarbónát. Add hozzá a tojást és a megolvasztott kókuszzsírt, és keverd addig, míg a tészta összeáll. Végül forgasd hozzá a csokit is.

Kanalazz ki egy (szükség szerint bevizezett) evőkanál segítségével egy kis adag tésztát a tenyeredbe, formázd golyóvá, majd helyezd a sütőpapírra. Mikor már mind a 12-14 tésztagolyó a tepsiben van, finoman nyomkodd laposabbra kicsit az ujjaiddal. Ügyelj arra, hogy mivel a kekszek szét fognak kissé terülni, legyen köztük kb. 4-5 centi távolság. Süsd a kekszeket nagyjából 9 percig, míg szétterülnek, és a szélük kicsit ki nem szárad. Miután kivetted a sütiket a sütőből, hagyd a tepsiben a kekszeket 10 percig, majd süteményrácsra téve hagyd teljesen kihűlni.

Elkészítési idő: 20 perc

Tipp:

• Légmentesen záródó dobozban egy hétig eláll.

 

Sárgarépás zabpehelymuffin

 
Istock | A sárgarépás zabpehelymuffin tésztájába keverhetünk ízlés szerinti aszalt gyümölcsöket is

 

Hozzávalók (12 darabhoz):

150 g teljes kiőrlésű liszt

80 g zabpehely

1,5 teáskanál sütőpor

½ teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál őrölt fahéj

¼ teáskanál só

2 db L-es tojás

115 g joghurt

60 ml méz

50 g kókuszvirágcukor (vagy 60 g nyírfacukor vagy nádcukor vagy barna cukor)

60 ml édesítetlen mandulaital

2 teáskanál vaníliakivonat

110 g reszelt sárgarépa

80 g mazsola (elhagyható)

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 175 fokra. Egy muffin-sütőforma mélyedéseit béleld ki papírkapszlikkal.

Öntsd egy tálba a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd keverd össze. Egy másik tálba üsd bele a tojásokat, keverd el, majd add hozzá a joghurtot, a mézet, a cukrot, a mandulaitalt, a vaníliakivonatot. Keverd jól össze, majd forgasd hozzá a reszelt sárgarépát.

A nedves hozzávalókat öntsd hozzá a szárazakhoz, majd alaposan keverd össze. Végül, ha szereted, forgasd hozzá a mazsolát.

Kanalazd a tésztát a sütőforma mélyedéseibe, és süsd 20-22 percig (érdemes ennél a sütinél is tűpróbát végezni). Miután kivetted a sütőből, hagyd legalább 5 percig a formában hűlni a muffinokat. Tálaláskor díszítésképp megszórhatod kevés zabpehellyel.

Elkészítési idő: 40 perc

Tipp:

• Légmentesen záródó dobozban 5 napig áll el, lefagyasztva kb. 3 hónapig.