Szöveg: Ínyencfitnesz | 2018.10.14. | Frissítve: 2020.09.04. | |
Tökéletes választás a maraton vagy egyéb verseny előtti szénhidráttöltéshez, mert alacsony a zsírtartalma, könnyen emészthető és sok szénhidrátot tartalmaz.
Hozzávalók (2 adaghoz)
A golyókhoz:
2 dl köles
2 evőkanál balzsamecet
2 gerezd fokhagyma
Só
Bors
Füstölt pirospaprika
A szószhoz:
1 hámozott paradicsom konzerv (400 g)
2 evőkanál juhar- vagy rizsszirup
2 gerezd fokhagyma
Só
Bazsalikom
Tálaláshoz:
Spagetti ízléseteknek és étvágyatoknak megfelelő mennyiségben (ha gluténmentes tésztát használsz, az egész fogás gluténmentes lesz)
Elkészítés:
A kölest apró lyukú szűrőben, folyó víz alatt jó alaposan átmossuk. Ez nagyon fontos, mert ha nem mossuk át, keserű lesz a köles. 3-szoros mennyiségű vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a fűszereket (a füstölt pirospaprikával óvatosan, mert nagyon markáns az íze! 1-2 csipet elég lesz belőle) és a reszelt fokhagymát, majd amikor már kezdi elfőni a vizét, lefedjük, és takarékra vesszük a lángot. Ha felszívta a vizet, elzárjuk alatta a gázt, és lefedve hagyjuk 10-15 percig, míg teljesen megpuhul.
Közben készítsd el a paradicsomszószt: a hámozott konzervet öntsd egy lábasba, és közepes lángon kezdd melegíteni. Add hozzá az ízesítőket, majd hagyd kicsit rotyogni, ettől szépen összesűrűsödik a szósz. Zárd el a lángot, kóstolj, és ha kell, igazítsd ki kicsit az ízeket.
Amikor a köles már puha, de még meleg, hozzáadjuk a balzsamecetet, és alaposan elkeverjük. Az ecettől kap ragacsos, formázható állagot. Kóstoljuk meg, és ha kell, igazítsuk ki az ízeket. Ha a mosás ellenére is kicsit keserű lett, ne ijedj meg, kevés juhar- vagy rizsszirup hozzáadásával korrigálhatod az ízét. Gyúrjunk a masszából kisebb diónyi golyókat, és forró olajban süssük aranybarnára minden oldalukat. Papírtörlőn itassuk le a felesleges olajat.
Közben főzzünk ki spagettitésztát, majd tálaljunk. A kölesgolyókat elkeverheted a paradicsomszósszal, és tálalhatod így a spagettire, vagy a spagettire kimered a szószt és a szószra a golyókat. Utóbbi dekoratívabb, előbbi finomabb, mert a golyókat jobban átjárja a paradicsom íze. Jó étvágyat!
Tápérték adatokegy főre fejenként 50 gramm száraztésztával számolva: 570 kcal, 109 g szénhidrát, 18 g fehérje, 4,4 g zsír A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta. |