
Szöveg: Csanaky Lilla | 2016.06.01. | Frissítve: 2021.12.09. | |
Nem kell feltétlenül több kilóval nehezebben kilábalni az ünnepi időszakból. Nekünk, futóknak is járnak a finomságok, de egy kis odafigyeléssel sokkal egészségesebb hozzávalókból is elkészíthetjük kedvenc sütinket. Ezt a mézeskalács receptet többször is teszteltem, miután megalkottam. Süssétek meg bátran ti is!
Mézeskalács
Hozzávalók (kb. 100 db süteményhez):
120 g hajdinaliszt
230 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
150 g búza finomliszt
2 db tojás
150 g xilit
150 g méz
100 g margarin
1 tk szódabikarbóna
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 csipet só
+ 1 tojás a mézeskalácsok megkenéséhez
Elkészítése:
Keverd össze a liszteket a szódabikarbónával és a csipet sóval.Egy kis lábasban forrald össze a mézet a fűszerekkel. Amint elkezd forrni, rögtön vedd le a tűzről, és keverd hozzá a margarint. A tojásokat és a xilitet keverd habosra kézi vagy gépi habverővel. Forgasd össze a három keveréket, majd gyúrd gombóccá. Elképzelhető, hogy szükség lesz még egy kis lisztre, hogy összeálljon a tészta. Folpackba csomagolva tedd a hűtőbe kb. 4 órára (de mehet akár egy egész éjszakára is).
A tésztát szedd ketté, az egyik felét nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, majd szaggass ki belőle különböző formákat. Helyezd a formákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 8-10 percig.
Tipp:
Díszítheted magvakkal (ezeket sütés előtt nyomkodd a tésztába), olvasztott étcsokival vagy a klasszikus cukormázzal (ehhez használhatsz porcukor helyett por állagú xilitet is).
Tápértékadatok(1 db mézeskalácsra díszítés nélkül) energia:31 kcal; szénhidrát: 4,6 g; fehérje: 0,8 g; zsír: 0,9 g |