Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Mézeskalács recept futókra hangolva

Reform hozzávalókból.

Nem kell feltétlenül több kilóval nehezebben kilábalni az ünnepi időszakból. Nekünk, futóknak is járnak a finomságok, de egy kis odafigyeléssel sokkal egészségesebb hozzávalókból is elkészíthetjük kedvenc sütinket. Ezt a mézeskalács receptet többször is teszteltem, miután megalkottam. Süssétek meg bátran ti is! 

 

Mézeskalács

Hozzávalók (kb. 100 db süteményhez): 

120 g hajdinaliszt

230 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

150 g búza finomliszt

2 db tojás

150 g xilit

150 g méz 

100 g margarin

1 tk szódabikarbóna 

2 tk mézeskalács fűszerkeverék

1 csipet só

+ 1 tojás a mézeskalácsok megkenéséhez

 

Elkészítése:

Keverd össze a liszteket a szódabikarbónával és a csipet sóval.Egy kis lábasban forrald össze a mézet a fűszerekkel. Amint elkezd forrni, rögtön vedd le a tűzről, és keverd hozzá a margarint. A tojásokat és a xilitet keverd habosra kézi vagy gépi habverővel. Forgasd össze a három keveréket, majd gyúrd gombóccá. Elképzelhető, hogy szükség lesz még egy kis lisztre, hogy összeálljon a tészta. Folpackba csomagolva tedd a hűtőbe kb. 4 órára (de mehet akár egy egész éjszakára is).

A tésztát szedd ketté, az egyik felét nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, majd szaggass ki belőle különböző formákat. Helyezd a formákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 8-10 percig.

 

Tipp: 

Díszítheted magvakkal (ezeket sütés előtt nyomkodd a tésztába), olvasztott étcsokival vagy a klasszikus cukormázzal (ehhez használhatsz porcukor helyett por állagú xilitet is).

 

Tápértékadatok

(1 db mézeskalácsra díszítés nélkül)

energia:31 kcal; szénhidrát: 4,6 g; fehérje: 0,8 g; zsír: 0,9 g