Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Medvehagymás miso leves

123RF | Ha szereted a japán konyhát és a medvehagymát, akkor a miso leves a megoldás.

Jó kis "diétás" fogás, laktat, de kevés energiát tartalmaz.

A miso a tradicionális japán konyha elengedhetetlen alapanyaga. Tulajdonképpen erjesztett sós szójabab, amihez rizst, árpát vagy búzát adnak, majd 3 hónaptól kezdve akár éveken keresztül is érlelik. Sokkal finomabb, mint amilyennek hangzik. (Gondolj csak az erjesztett savanyú káposztára!) A színe lehet fehér, de akár barna is lehet, ez az erjesztés hosszától és a szójabab fajtájától is függ. Magas a fehérjetartalma, probiotikus és immunerősítő hatással is bír. A most következő receptben első hallásra talán ismeretlen hozzávalókat is olvashatsz, mint miso paszta és nori lap, de ezeket a hozzávalókat ma már a szupermarketek ázsiai termékeket kínáló polcain megtalálod. 

Hozzávalók (2 adaghoz):

50 g miso paszta vagy barna rizs miso 

frissen facsart citromlé ízlés szerint

1 evőkanálsó ízlés szerint

4 bögre víz

fél bögre szeletelt mángold

20 g aprított medvehagyma

1/4 bögre tofu (kockára vágva)

1 nori lap

 

Elkészítés:

A vizet tedd fel egy közepes méretű lábasban főni kis lángon.

Add hozzá a norit és főzd 5-7 percig.

Közben a misot keverd ki egy kis tálban egy kevés forró vízzel, sóval és citromlével, majd addig kavard, ameddig homogénné nem válik. Ez azért fontos, hogy a levesben is megfelelő állagot vegyen fel a miso, ne csapódjon ki. Tedd félre.

Add az hozzá az algás vízhez a mángoldot, medvehagymát, tofut és 5 percig főzd. Vedd le a lángról, add hozzá a misos keveréket és alaposan keverd össze. 

Kóstold meg, és ha szükségesnek érzed, adj hozzá még sót, citromlevet. 

 

Tápérték adatok:

1 adagra számolva: 

Energia: 111 kcal, szénhidrát: 7,3 g, fehérje: 8,9 g, zsír: 4,3 g 

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
Recept forrása: minimalistbaker.com