Antioxidánsokban és rostban is gazdag fogás, és ha valamilyen fehérjeforrással (pl. tofu, tempeh) kiegészíted, remek választás vacsorára. A mangó egész évben kapható gyümölcs, ez a saláta egy borongós őszi-téli napon az élénk színeivel és a karakteres, nyárias ízvilágával biztosan feldobja az estéd.
Hozzávalók a salátához (4 adaghoz):
1 nagy fej saláta
75 g reszelt sárgarépa
125 g gyalult vörös káposzta
1 db nagy mangó meghámozva, felkockázva
1 marék friss koriander
Hozzávalók az öntethez:
3 evőkanál sós mogyoróvaj
2 és 1/2 evőkanál citromlé
1 és 1/2 evőkanál juharszirup
2-3 teáskanál fokhagymás chiliszósz
3 evőkanál tamari szósz (vagy szójaszósz)
víz
Extra feltét:
Egy adag tempeh (erjesztett szójabab) vagy tofu hozzáadásával fokozhatod a fogás tápértékét. Mind a két feltét szója alapú, a tempeh erjesztett szójabab, a tofu pedig a szójatej készítése során visszamaradt „túró”, állagban a lágy sajtra hasonlító termék. Mindkettőt megtalálod bioboltokban, de tofut már a nagyobb élelmiszerláncok hűtőpolcain is találsz. A tempeh-t és a tofut is általában nyersen kapni, sütheted, főzheted, piríthatod, fűszerezheted (attól függően persze, hogy ízesített nagy natúr változatot választottál).
Elkészítés:
Mosd meg, majd szárítsd meg a salátát, és vágd fel falatnyi darabokra. Tedd egy nagy keverőtálba, és add hozzá a répát, a káposztát, a mangót és a koriandert.
Az öntet elkészítéséhez egy kisebb tálban alaposan keverd össze a mogyoróvajat, a citromlevet, a juharszirupot, a fokhagymás chiliszószt és tamari szószt (vagy a szójaszószt). Ha szükséges, egy kevés vizet is adhatsz hozzá.
Kóstold meg az öntetet, és ízlés szerint adj még hozzá juharszirupot az édes íz kedvéért. Ha csípősebbre szeretnéd, akkor fokhagymás chiliszószt, ha savanyúbbra, akkor lime-ot. Ha túl híg lett a végeredmény, egy kevés mogyoróvajjal tudod sűríteni.
A kevert saláta mellé tálald a dresszinget. Ha szeretnéd, szórhatsz a fogásra pirított mogyorót, koriandert, valamint pirított tempeh- vagy tofudarabokat.
Frissen a legjobb, de ha a salátakeveréket külön tárolod, 3 napig eláll a hűtőben. Az öntet pedig 5-7 napig biztosan nem romlik meg.
Tápérték adatok1 adag tápértéke saláta+öntet (extra feltétek nélkül) Energia: 242 kcal, szénhidrát: 31,8 g, fehérje: 6,7 g, zsír: 11,5 g. Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő ajánlásával. |