Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Mandulás-vaníliás házi granola

Lana_M | A saját készítésű müzlikeveréknél nincs jobb, hiszen így pontosan tudod, mi kerül a reggelidbe, ráadásul nincs agyoncukrozva, mint sok bolti változat

Egészséges reggeli.

A granola, vagyis a ropogós müzli alapja a zabpehely és az olajos magvak keveréke, amit mézzel vagy juharsziruppal karamellizálunk a sütőben. Ízlés szerint számos további hozzávalóval dúsítható, mi most egy egyszerű, ízeiben mégis igazán harmonikus változat receptjét hoztuk el nektek.

 

Mandulás-vaníliás házi granola

Hozzávalók (3 bögrényi kész granolához):

2 bögre* zabpehely

½ bögre szeletelt mandula

½ bögre egész mandula

1 teáskanál fahéj

¼ teáskanál só

1/3 bögre méz (vagy ha vegán ételt készítenél, akkor juharszirup)

¼ bögre olvasztott kókuszzsír

1 teáskanál vaníliakivonat (vagy vaníliaaroma)

(*hagyományos, 250 ml űrtartalmú bögre)

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 160 fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.

Öntsd egy tálba a zabpelyhet, a szeletelt mandulát, az egész mandulát, szórd rá a sót és a fahéjat, majd alaposan forgasd össze.

Egy másik edényben keverd össze a mézet vagy juharszirupot az olvasztott kókuszzsírral, valamint a vaníliakivonattal.

A nedves hozzávalók keverékét öntsd a száraz hozzávalókra, és alaposan keverd össze, hogy a mézes-vaníliás elegy minél jobban bevonja a zabpehely- és mandulaszemeket.

A granola alapját kanalazd az előkészített tepsire, és oszlasd el szép vékony rétegben. Süsd 30 percig, félidőben keverd át!

Fontos: miután kivetted a sütőből, úgy tapasztalhatod, hogy a granola alulkészült, nem elég ropogós. De nem szabad visszatenni a sütőbe, mert könnyen megéghet! Meg kell várni, míg teljesen kihűl, addigra el is éri a kívánt ropogós állagot.

 

Elkészítési idő: 35 perc

 

Tippek:

• Csatos befőttes üvegben, légmentesen záródó dobozban tárold, 1-2 hétig biztosan eláll!

• Mandula helyett természetesen más magfélével vagy ezek keverékével is elkészíthet: mogyoró, dió, pekándió, kesudió, lenmag, napraforgómag.

• Miután megsült (és kihűlt) a granola alapja, ízlés szerint dúsíthatod cukrozatlan aszalt gyümölccsel, apróra vágott étcsokoládéval, kókuszpehellyel és így tovább.