Lana_M | A saját készítésű müzlikeveréknél nincs jobb, hiszen így pontosan tudod, mi kerül a reggelidbe, ráadásul nincs agyoncukrozva, mint sok bolti változat
A granola, vagyis a ropogós müzli alapja a zabpehely és az olajos magvak keveréke, amit mézzel vagy juharsziruppal karamellizálunk a sütőben. Ízlés szerint számos további hozzávalóval dúsítható, mi most egy egyszerű, ízeiben mégis igazán harmonikus változat receptjét hoztuk el nektek.
Mandulás-vaníliás házi granola
Hozzávalók (3 bögrényi kész granolához):
2 bögre* zabpehely
½ bögre szeletelt mandula
½ bögre egész mandula
1 teáskanál fahéj
¼ teáskanál só
1/3 bögre méz (vagy ha vegán ételt készítenél, akkor juharszirup)
¼ bögre olvasztott kókuszzsír
1 teáskanál vaníliakivonat (vagy vaníliaaroma)
(*hagyományos, 250 ml űrtartalmú bögre)
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 160 fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
Öntsd egy tálba a zabpelyhet, a szeletelt mandulát, az egész mandulát, szórd rá a sót és a fahéjat, majd alaposan forgasd össze.
Egy másik edényben keverd össze a mézet vagy juharszirupot az olvasztott kókuszzsírral, valamint a vaníliakivonattal.
A nedves hozzávalók keverékét öntsd a száraz hozzávalókra, és alaposan keverd össze, hogy a mézes-vaníliás elegy minél jobban bevonja a zabpehely- és mandulaszemeket.
A granola alapját kanalazd az előkészített tepsire, és oszlasd el szép vékony rétegben. Süsd 30 percig, félidőben keverd át!
Fontos: miután kivetted a sütőből, úgy tapasztalhatod, hogy a granola alulkészült, nem elég ropogós. De nem szabad visszatenni a sütőbe, mert könnyen megéghet! Meg kell várni, míg teljesen kihűl, addigra el is éri a kívánt ropogós állagot.
Elkészítési idő: 35 perc
Tippek:
• Csatos befőttes üvegben, légmentesen záródó dobozban tárold, 1-2 hétig biztosan eláll!
• Mandula helyett természetesen más magfélével vagy ezek keverékével is elkészíthet: mogyoró, dió, pekándió, kesudió, lenmag, napraforgómag.
• Miután megsült (és kihűlt) a granola alapja, ízlés szerint dúsíthatod cukrozatlan aszalt gyümölccsel, apróra vágott étcsokoládéval, kókuszpehellyel és így tovább.