Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Körtés-fűszeres zabsüti

Istock | Ennek a körtés-fűszeres zabsütinek az édességét a gyümölcs adja

Természetes édesítőkkel.

Vegán, gluténmentes és cukor nélkül készül: ennek a zabsütinek az édességét a körte és az almapüré adja. Természetesen tovább édesítheted akár mézzel, akár energiamentes édesítővel, de érdemes először ezek nélkül kipróbálni. Ugyanis a gyümölcsök és a felhasznált fűszerek alapból nagyon finom ízt adnak a zabszeletnek.

 

Hozzávalók (16 szelethez):

4 db közepes méretű körte

½ bögre almapüré (hozzáadott cukor mentes)

½ bögre mogyoróvaj (vagy mandulavaj)

2 tk vaníliakivonat

2 tk őrölt fahéj

1 tk őrölt gyömbér

½ tk őrölt szegfűszeg

½ tk só

¾ bögre zabpehelyliszt

½ bögre zabpehely

¾ tk sütőpor

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 175 fokra. Egy kb. 20 x 20 cm-es sütőformát bélelj ki sütőpapírral. 2 db meghámozott, feldarabolt körtét tegyél a turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe, és pürésítsd. A kapott körtepürét kanalazd egy keverőtálba, majd add hozzá az almapürét, a mogyoróvajat és a vaníliakivonatot. Keverd össze a fűszereket, a sót, a zabpehelylisztet, a zabpelyhet és a sütőport, majd dolgozd hozzá a gyümölcspürés-mogyoróvajas alaphoz.

A maradék 2 db körtét hámozd meg, vágd apró kockákra, majd keverd a tésztához. Öntsd a tésztát az előkészített sütőformába, majd told az előmelegített sütőbe. Süsd aranyszínűre kb. 25-30 perc alatt (ellenőrizd tűpróbával, hogy kellően átsült-e, de ez a sütemény – szerencsére – nem az a száraz „típus”, sokkal inkább nedvesebb, egy nem túl szép szóval élve: „szottyosabb”.)

A zabsütit hagyd kihűlni a formában, csak ezután szeleteld fel.

Elkészítési idő: 40 perc

 

Tipp:

• A recept jellegéből adódóan természetesen almával készítve is tökéletes lesz, de ki lehet próbálni fele alma vagy körte/fele banán verzióban is.