Szöveg: Ínyencfitnesz | 2019.03.17. | Frissítve: 2019.05.01. | |
Ínyencfitnesz | Az egészséges élet nem habostorta, de a futónak juthat sok szénhidrát - mondja Monspar Saci. Akkor ez a fehérjeszelet is bele kell hogy férjen.
A boltban kapható fehérjeszeletek sokszor igen súlyos mennyiségű cukrot tartalmaznak, és épp ezért üres kalóriákat is bőven beviszel vele. A lehető legjobb, táplálkozási szempontból a legtisztább fehérjeszeletet akkor kapod, ha te magad készíted el.
Hozzávalók (4 szelethez):
Az alaphoz:
4 evőkanál kesuvaj (ezt aprítógépben te magad is elkészítheted vagy mogyoróvajjal helyettesíthető)
2 púpos evőkanál növényi fehérjepor (én rizsfehérjét használtam)
1 evőkanál (gluténmentes) zabliszt
2-3 evőkanál juharszirup (agave- vagy rizsszirup vagy nem vegánoknak méz is lehet helyette)
2 evőkanál növényi tej
2 teáskanál szőlőmagolaj (vagy bármilyen olaj)
1 teáskanál vanília őrlemény vagy esszencia
1 csipet só
A csokimázhoz:
¼ tábla cukormentes étcsoki
½ evőkanál kókuszolaj
1 evőkanál kesuvaj
1 csipet só
Elkészítés
Az alaphoz egy nagy keverőtálban alaposan dolgozzuk össze az alapanyagokat. Akkor jó az állaga, ha összeáll egy tömbbé, és szépen elválik az edény falától. A száraz és nedves hozzávalók aránya minimális mértékben változhat a fehérjepor minőségétől függően. Ha túl száraznak érzed, adj hozzá egy kicsivel több növényi tejet, ha túl nedves, akkor adagolj hozzá még egy kevés fehérjeport. 10 percre tedd a fagyasztóba, majd egy sütőpapírral letakart vágódeszkán lapítsd ki a masszát. Egyengesd el szép téglalap formájúra, kb. egy ujjnyi magas legyen, majd egy éles késsel vágd négy egyenlő téglalapra. Mehet vissza a fagyasztóba, amíg elkészül a csokimáz: gőz fölött olvaszd meg a csokit a többi hozzávalóval együtt. Ha kész, vedd ki a fehérjeszeleteket a fagyóból, és mártogasd bele őket a csokimázba. Hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba téve várd meg, amíg a csoki teljesen megszilárdul rajta, és máris fogyasztható.
Tápérték adatok:1 darabra számolva Energia: 278 kcal, szénhidrát: 16 g, fehérje: 10 g, zsír: 19 g A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta. |
Recept forrása: inyencfitnesz.hu