Ez a fogás egy jó kis szénhidráttöltős étel alacsony zsírtartalommal. A fodros kelnek köszönhetően magas a vitamintartalma (különösen K-vitamin és folsav). A fehérjetartalma meglepően magas. Futást megelőzően 3-4 órával, illetve a magas fehérjetartalma miatt futás utánra is ajánljuk.
Hozzávalók (2 adaghoz):
180 g tagiatelle vagy spagetti durumtészta
180 g fodros kel
1 nagy marék friss bazsalikom
3 evőkanál fenyőmag
20 g sörélesztő pehely
só
bors
1 teáskanál almaecet
opcionális: olívaolaj
Elkészítés:
A tésztát sós vízben főzd ki a csomagoláson található utasítás szerint. Közben egy nagyobb edényben önts vizet, forrald fel, majd add hozzá a fodros kelt. Főzd 5 percig. Szűrd le a kelt, a főzővizet pedig tedd félre későbbre. A fenyőmagot száraz serpenyőben pirítsd aranybarnára kb. 3 perc alatt.
Tégy 2 evőkanál fenyőmagot, a lecsepegtetett fodros kelt, a fodros kel félretett főzővízéből 250 ml-t, a bazsalikomot, a sörélesztő pelyhet, az almaecetet és egy nagyobb csipet sót egy aprítóba. Addig járasd a gépet, ameddig homogén masszát kapsz.
Keverd a zöld szószhoz a leszűrt tésztát, és szükség szerint sózd, borsozd utána az ételt. Tálaláskor szórd meg a maradék pirított fenyőmaggal és locsold meg ízlés szerint kevés olívaolajjal.
Tipp: Ízlés szerint ízesítheted a pestót némi átnyomott fokhagymával, illetve tálaláskor megszórhatod a fogást egy kevés reszelt parmezánnal.
Tápérték adatok1 adag tápértékeEnergia: 448 kcal, szénhidrát: 67 g, fehérje: 21 g, zsír: 8,8 g. A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta. |