Csupa nagyon egészséges és finom hozzávalóból áll ez a leves. Igazán ínycsiklandozó fogás, és a kesudió nagyon egészséges, arra azért érdemes figyelni, hogy olajos mag lévén magas zsírtartalommal rendelkezik. A levesnek összességében is elég magas így a zsírtartalma, ezért ne edzés előtt fogyaszd, hogy elkerüld a gyomorproblémákat.
Hozzávalók:
½ bögre olívaolaj
4 nagy gyöngyhagyma szeletelve
2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
2 babérlevél
2 teáskanál friss kakukkfű
só
½ bögre száraz fehérbor
1 nagy fej karfiol rózsáira szedve, a szárak nélkül
¼ teáskanál cayenne bors
¾ csésze és 2 evőkanál nyers, sótlan kesudió
6 bögre zöldségalaplé
frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál hajdina dara
2 teáskanál friss citromlé
½ evőkanál paprika
Elkészítés:
¼ bögre olívaolajat forrósíts fel egy serpenyőben. Add hozzá a hagymákat, a babérlevelet, kakukkfüvet és a sót. Nagyjából 6-8 percig hagyd a tűzön kevergetve, ameddig a hagyma megfonnyad.
Add hozzá a bort, forrald fel, és addig hagyd a tűzhelyen, ameddig a fele el nem párolog, ez nagyjából 4 percbe telik. ¾ bögre karfiolt tegyél félre, a többit borsozd, sózd meg és a ¾ csésze kesudióval együtt add a leveshez.
Keverd össze alaposan, add hozzá az alaplevet, tekerd alacsony hőfokra a tűzhelyet és lefedve 20-25 percig főzd, ameddig a karfiol megpuhul. Távolítsd el a babérlevelet, vedd le a tűzről és lassan hagyd kihűlni.
Ezalatt a félretett karfiolt és a 2 evőkanál kesudiót vágd fel nagyon apró darabokra. Egy serpenyőben melegíts fel ¼ bögre olajat és öntsd bele a karfiolt, hajdinát és kesut, majd sózd meg. Keverd meg gyakran és addig süsd, ameddig aranybarna színt nem kap a kesudió és karfiol (5-8 perc). Vedd le a tűzhelyről, locsold meg citromlével és paprikával szórd meg.
A kihűlt levest tedd a mixerbe és addig járasd a gépet, ameddig a leves homogén állagú nem lesz. Öntsd vissza a lábasba és alacsony hőfokon melegítsd vissza. Ha túl sűrű, alaplével hígíthatod.
Tálaláskor tedd a tetejére a pirított kesu-karfiol-hajdina feltétet.
Tápérték adatokEnergia: 280 kcal, szénhidrát: 13 g, fehérje: 5,4 g, zsír: 21 g A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta. |