Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Karfiol-kesu krémleves pirított hajdinával

Laktóz- és gluténmentes, vegán fehér krémes leves.

 Csupa nagyon egészséges és finom hozzávalóból áll ez a leves. Igazán ínycsiklandozó fogás, és a kesudió nagyon egészséges, arra azért érdemes figyelni, hogy olajos mag lévén magas zsírtartalommal rendelkezik. A levesnek összességében is elég magas így a zsírtartalma, ezért ne edzés előtt fogyaszd, hogy elkerüld a gyomorproblémákat. 

Hozzávalók:

½ bögre olívaolaj

4 nagy gyöngyhagyma szeletelve

2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve

2 babérlevél

2 teáskanál friss kakukkfű

½ bögre száraz fehérbor

1 nagy fej karfiol rózsáira szedve, a szárak nélkül

¼ teáskanál cayenne bors

¾ csésze és 2 evőkanál nyers, sótlan kesudió

6 bögre zöldségalaplé

frissen őrölt fekete bors

2 evőkanál hajdina dara

2 teáskanál friss citromlé

½ evőkanál paprika

 

Elkészítés:

¼ bögre olívaolajat forrósíts fel egy serpenyőben. Add hozzá a hagymákat, a babérlevelet, kakukkfüvet és a sót. Nagyjából 6-8 percig hagyd a tűzön kevergetve, ameddig a hagyma megfonnyad.

Add hozzá a bort, forrald fel, és addig hagyd a tűzhelyen, ameddig a fele el nem párolog, ez nagyjából 4 percbe telik. ¾ bögre karfiolt tegyél félre, a többit borsozd, sózd meg és a ¾ csésze kesudióval együtt add a leveshez.

Keverd össze alaposan, add hozzá az alaplevet, tekerd alacsony hőfokra a tűzhelyet és lefedve 20-25 percig főzd, ameddig a karfiol megpuhul. Távolítsd el a babérlevelet, vedd le a tűzről és lassan hagyd kihűlni.

Ezalatt a félretett karfiolt és a 2 evőkanál kesudiót vágd fel nagyon apró darabokra. Egy serpenyőben melegíts fel ¼ bögre olajat és öntsd bele a karfiolt, hajdinát és kesut, majd sózd meg. Keverd meg gyakran és addig süsd, ameddig aranybarna színt nem kap a kesudió és karfiol (5-8 perc). Vedd le a tűzhelyről, locsold meg citromlével és paprikával szórd meg.

A kihűlt levest tedd a mixerbe és addig járasd a gépet, ameddig a leves homogén állagú nem lesz. Öntsd vissza a lábasba és alacsony hőfokon melegítsd vissza. Ha túl sűrű, alaplével hígíthatod.

Tálaláskor tedd a tetejére a pirított kesu-karfiol-hajdina feltétet.

Tápérték adatok

Energia: 280 kcal, szénhidrát: 13 g, fehérje: 5,4 g, zsír: 21 g 

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
 Recept és kép: bonappetit.com