Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Karamellizált shiitake gombás rizottó

Istock | A rizottókban az a jó, hogy sokféleképpen elkészíthető, és laktató fogás, ráadásul húsos és vega verzióban is kifogyhatatlan verzióban készíthető.

Futás utáni visszatöltésnek kiváló.

Ez a gombás rizottó segít visszatölteni a glikogénraktárakat, mert gyorsan felszívódik belőle a szénhidrát. A gomba azért is jó edzés után, mert gyulladásgátló és antioxidáns hatású anyagok vannak benne. A fogás fehérjetartalmát meg lehet emelni egy kis pirított tofuval, csirkemellel.

Hozzávalók (4 személyre):

3 és fél bögre zöldségalaplé 

2 evőkanál avokádóolaj vagy más növényi olaj

3/4 bögre vékonyra szeletelt mogyoróhagyma

1/4 teáskanál só és bors

2 bögre szeletelt shiitake gomba (vagy más gomba)

1 evőkanál kókusz aminó szósz (vagy tahini vagy szójaszósz)

1 evőkanál apróra vágott kakukkfű

1 bögre rizottó rizs

1/4 bögre száraz fehérbor

1/4 bögre vegán parmezán sajt

Tálaláshoz:

extra vegán parmezán 

friss, apróra vágott petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

Az alaplevet melegítsd fel egy edényben, de ne forrald!

Közben egy közepes méretű serpenyőt melegíts fel, ha pedig már meleg, tedd bele az olajat és a mogyoróhagymát, majd sózd, borsozd meg. Ha a hagyma áttetszővé dinsztelődött, add hozzá a gombát és az kókusz aminó szószt. Addig pirítsd a keveréket, ameddig a gomba karamellizálódni kezd az aminó szósszal. 

Szórd hozzá a kakukkfüvet és a rizottó rizst, majd gyakori kevergetés mellett pirítsd 1 percig. Óvatosan keverd hozzá a száraz fehérbort, és nagyjából 2 perc alatt hagyd elpárologni a folyadékot. 

Kis adagokban add hozzá a meleg alaplevet. Arra kell figyelni, hogy fokozatosan adagold hozzá a rizses keverékhez, miközben kevergeted. 

Körülbelül 15-20 perc alatt kellően megfő a rizs. Akkor autentikus a fogás, ha a rizst nem főzöd teljesen szét, úgynevezett "al dente" marad. 

Vedd le a főzőlapról a serpenyőt, add hozzá a parmezánt, és ha szükséges, sózd, borsozd meg. Tálaláskor szórj a tetejére extra parmezánt és friss petrezselyemzöldet. 

Tápérték adatok

1 adagra:

Energia: 315 kcal, szénhidrát: 47 g, fehérje:  8,9 g, zsír:  10,9 g

Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő ajnálásával.

 

A recept forrása: minimalistbaker.com