Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Karácsonyi sütemények futóknak

Futásról Nőknek Lillától | Karácsonyi sütik: bejgli, habcsók, mézeskalács egészséges verzióban

Mézeskalács, vegán habcsók és mákos bejgli.

Nem kell feltétlen több kilóval nehezebben kilábalni az ünnepekből. Nekünk futóknak is járnak a finomságok, de egy kis odafigyeléssel sokkal egészségesebb hozzávalókból is elkészíthetjük kedvenc karácsonyi sütinket. Mézeskalács, bejgli és habcsók. Bármennyire is tudatosan étkezik valaki, kerüli az édességet, nehéz a karácsonyi asztalt elképzelni nélkülük. Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértőnk saját karácsonyi sütireceptjeit osztja meg veletek. 

 

Mézeskalács futókra hangolva

Hozzávalók (kb. 100 db süteményhez): 

120 g hajdinaliszt

230 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt

150 g búza finomliszt

2 db tojás

150 g xilit

150 g méz 

100 g margarin

1 tk szódabikarbóna 

2 tk mézeskalács fűszerkeverék

1 csipet só

+ 1 db tojás a formák megkenéséhez

 

Elkészítés:

Keverd össze a liszteket a szódabikarbónával és a csipet sóval.Egy kis lábasban forrald össze a mézet a fűszerekkel. Amint elkezd forrni, rögtön vedd le a tűzről és keverd hozzá a margarint. A tojásokat és a xilitet keverd habosra kézi vagy gépi habverővel. Forgasd össze a három keveréket és gyúrd egy gombóccá. Elképzelhető, hogy szükség lesz még egy kis lisztre, hogy összeálljon a tészta. Folpackba csomagolva tedd a hűtőbe kb. 4 órára (de mehet akár egy egész éjszakára is). A tésztát szedd ketté, az egyik felét nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, majd szaggass belőle különböző formákat. Helyezd a formákat sütőpapírral bélelt tepsire és kend meg egy villával felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 percig süsd.

Díszítheted magvakkal (ezeket sütés előtt nyomkodd a tésztába), olvasztott étcsokival vagy a klasszikus cukormázzal (ehhez használhatsz porcukor helyett por állagú xilitet is).

Tápérték adatok

1 mézeskalácsra díszítés nélkül:

energia: 31 kcal, szénhidrát: 4,6 g, fehérje: 0,8 g, zsír: 0,9 g

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.

 

 
Futásról Nőknek Lillától
|
Vegán habcsók, futókra (is) hangolva

Habcsók (gluténmentes, vegán)

HOZZÁVALÓK (kb 20 HABCSÓKHOZ):

2 db 400 g-os csicseriborsó-konzerv leve 

1-2 ek. negyedannyi-ugyanannyi cukorhelyettesítő

(Ez egy steviát, eritritet és szukralózt tartalmazó édesítőszer. Természetesen más édesítőszert is használhatsz, de úgy az alkalmazott mennyiséget igazítanod kell annak édesítőerejéhez.)

50 g kókuszvirágcukor

Ettől barnák lesznek a habcsókok, viszont finom, karamellszerű ízt kapnak. Ha hófehér habcsókokat szeretnél, inkább por állagú xilitet használj. Zöld habcsókokat készíthetsz matchatea-por, rózsaszínűeket pedig céklapor hozzáadásával kb. 1 kávéskanálnyi mennyiségben.

 

Elkészítés:

Elsőre furcsának tűnhet, hogy a csicseriborsó levét ajánljuk felverésre, de igen, felverhető és remek hab készíthető belőle ízesítés által. Tehát a recept: a csicseriborsó konzerv levét szűrd le, öntsd gépi habverő keverőtáljába és kezd el magas fokozaton felverni. Fokozatosan add hozzá az édesítőszert és a kókuszvirág cukrot, majd állítsd maximumra a habverőt és várj türelmesen kb. 5-7 percet, amíg a hab jó kemény lesz. Habzsákkal formázz karikákat vagy kis csúcsokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süsd őket légkeveréses üzemmódban 150 fokon kb. 10-15 percig, majd tedd le a hőmérsékletet 120 fokra és süsd további 15 percig. Tűpróbával ellenőrizheted, hogy elkészültek-e. Ha a massza nem tapad rá a tűre, kikapcsolhatod a sütőt. Ne ijedj meg, ha melegen még ragacsos a habcsók felülete, majd hűlés közben szépen kiszárad.

Tápérték adatok

1 habcsókra számolva:

Energia: 10 kcal, szénhidrát: 2,5 g, fehérje: 0,03 g, zsír: 0,02 g.

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.

 

 

 
Futásról Nőknek a kép csak kísérő
|
A bejgli egy olyan karácsonyi süti, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról - futókra hangolt, egészségesebb verzióját ajánljuk, ami akár fogyókúrába is beilleszthető

 

Futók karácsonyi bejglije – Mákos bejgli

Hozzávalók (2 rúd bejglihez):

A tésztához:

80 g zabpehelyliszt

70 g teljes kiőrlésű búzaliszt

50 g búza finomliszt

4 g instant élesztőpor

100 g margarin (megolvasztva)

30 g xilit

1 db tojássárgája

100 g tejföl

+ 1 tojás a tészta megkenéséhez

A töltelékhez:

1,5 dl víz

150 g cukormentes almapüré 

150 g eritrit

250 g darált mák

2 ek agavé szirup (vagy méz)

½ tk fagyasztva szárított reszelt narancshéj

ízlés szerint mazsola 

 

Elkészítés:

Először a tésztát készítsd el, mert jót tesz neki, ha egy kicsit hűtőben pihen, mielőtt a nyújtásnak nekikezdenél. Egy nagy tálban keverd össze a liszteket és az instant élesztőt (nem kell külön tejben felfuttatni), majd add hozzá a többi hozzávalót és gyúrd össze, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapj. Tedd folpackba csomagolva a hűtőbe és hagyd bent kb. 1 órát. Amíg a tészta pihen, bőven lesz időd elkészíteni a tölteléket. Ehhez egy lábasban melegítsd össze a vizet az eritrittel, amíg az édesítőszer fel nem oldódik. A tűzről levéve keverd bele a darált mákot, az agavé szirupot, a reszelt narancshéjat és az almapürét. Ha szereted, mazsolát vagy aszalt szilvát is tehetsz a töltelékbe. A tésztát vedd ki a hűtőből és gyúrd kicsit át, majd felezd el és formálj belőle 2 cipót. Az egyik cipót nyújtsd téglalap alakúra. Szerintem a legegyszerűbb sütőpapírt helyezni a munkalapra és azon dolgozni, így nem lesz minden lisztes, és a tészta sem tapad a konyhapultra. A sodrófát lisztezd be, hogy ne ragadjon rá a massza. Mindenképp várd meg, amíg kihűl a töltelék, mielőtt a kinyújtott tésztára kennéd! A töltelék felét kend egészen a tészta széléig. A tészta két hosszabb oldalát egy ujjnyi szélességben hajtsd fel a töltelékre, és nyomkodd le. Szép szorosan tekerd fel a bejglit. A rudakat tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, nem túl közel egymáshoz. Kend meg villával felvert tojással a tetejét és várj kb. fél órát, amíg ez rászárad. Szurkáld meg villával a tésztát, majd légkeveréses sütőben 175 fokon süsd kb. 35 percig. A szeleteléssel érdemes megvárni, amíg kihűl a sütemény.

Tápérték adatok

1 rúd bejglire (mazsola nélkül) számolva

Energia: 1711 kcal, szénhidrát: 120 g, fehérje: 40 g, zsír: 110 g.

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.