Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Joghurtos zöldségleves

Istock | Joghurtos zöldségleves

Téli felmelegítő zöldségleves futás utánra.

Sok B1-, B2-, B3-, B6- (a sörélesztőpehely rengeteg B-vitamint tartalmaz, elsősorban ennek köszönhető), A- és K-vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül leginkább mangánban, káliumban és foszforban gazdag. A laskagomba miatt nem javasoljuk futás előtt, mert nehezen emészthetővé teszi a fogást. A zsírtartalma csökkenthető, ha az olívaolaj helyett vízben párolod meg a zöldségeket. 

 

Hozzávalók (4 adaghoz):

2 evőkanál olívaolaj

2 fej vöröshagyma

3 répa

4 szár zeller

2 gerezd fokhagyma

kakukkfű

500 g gomba (laska)

2 evőkanál szárnyasfűszer-keverék

100 ml (vegán) joghurt

2 evőkanál sörélesztő pehely

1 babérlevél

1 l alacsony sótartalmú alaplé

½ db citrom

100 g kelkáposzta

10 g petrezselyem

só és bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

Tedd egy aprítóba a megpucolt, nagyobb darabokban felvágott répát, a zellert és a vöröshagymát, majd indítsd el a gépet.

A gombát tisztítsd meg, majd vágd fel hosszúkás darabokra. Egy serpenyőben melegíts fel 2 evőkanál olívaolajat. Ha az olaj felmelegedett, az aprítóban lévő zöldségeket öntsd a serpenyőbe, adj hozzá 1 csipet sót. 5-6 percig elég így főzni, a zöldségek gyorsan elveszítik a roppanósságukat, ekkor add hozzá az összenyomott fokhagymákat, összevágott kakukkfüvet, forgasd össze és 1 percig főzd így.

Add hozzá a gombát, a csirke fűszerkeveréket, és főzd 6-7 percig. Jöhet hozzá a vegán joghurtot és sörélesztő pehely, keverd össze és főzd 1 percig. Add hozzá a babérlevelet és az alaplevet, majd jó alaposan keverd össze a levest. Kapcsolj magasabb hőfokra, és főzd össze a levest 8-10 perc alatt.

Egy fél citrom levét facsard a levesbe, add hozzá a kelkáposztát, petrezselymet, közepes lángon hagyd 2-3 percig fonnyadni a kelkáposztát, majd kóstold meg a levest. Ha szükségesnek érzed, sózd és borsozd. Tálaláshoz szórhatsz rá friss petrezselymet és extra sörélesztő pelyhet.

Tápérték adatok

1 adagra számolva

Energia: 246 kcal, szénhidrát: 33 g, fehérje:  11,4 g, zsír: 10,9 g

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
Recept forrása: bosh.tv
Bodri Trail
02.22. - 02.22.
Versenynaptár