Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Írós-magvas zabpehelyzsemle

Istock | A zabpehelyzsemlét ízlés szerint magvakkal tehetjük még finomabbá

Házi készítésű, egészséges péksütemény.

Ha szívesen megpróbálkoznál ezzel a házi péksütivel, és időd is van rá, vágj bele nyugodtan, mert egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Ami lényeges, hogy milyen lisztet választasz hozzá. Fehér liszttel/finomliszttel lágyabb, könnyedebb ízhatást érhetsz el, míg a teljes kiőrlésű liszttől markánsabb, erőteljesebb íze lesz a zsemlének.

 

Hozzávalók (12 darabhoz):

½ bögre zabpehely

¼ bögre magkeverék (vegyesen napraforgómag, szezámmag, lenmag ízlés szerint)

1 ek + 1,5 tk cukor

1 tasak szárított élesztő

2 és ¼ bögre teljes kiőrlésű liszt (vagy ízlés szerint finomliszt)

¼ bögre író

1 ek olvasztott vaj

¾ tk só

olaj a tálhoz

A tetejére

1 tojás

1-2 ek zabpehely vagy magkeverék ízlés szerint

 

Elkészítése:

Egy kisebb tálban keverd össze a zabpelyhet, a magkeveréket, 1 ek cukrot és ½ bögre forró vizet, majd tedd félre 5 percre.

Egy bögrében keverd össze a szárított élesztőt a 1,5 tk cukorral és ¼ bögre meleg vízzel, majd hagyd állni 5 percig.

Egy nagyobb tálban dolgozz össze 1 és ¾ bögre lisztet a zabpelyhes keverékkel, az íróval, az olvasztott vajjal, a sóval és az élesztővel. Dolgozd addig, míg lágy tésztalabdává össze nem áll. Lisztezett felületen gyúrd további 8 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Szükség szerint adj hozzá még 1 ek lisztet (a tészta kissé ragadós lehet).

Tedd a tésztát egy olajjal kikent tálba, majd takard le. Hagyd kelni 45 percig. Ezután kicsit ütögesd meg a tésztát, és keleszd még 5 percig.

Szedd a tésztát 12 részre, és formázz mindegyikből gombócokat. Tedd a tésztalabdákat egy olajjal vékonyan kikent tepsibe (ha van olajspray-d, azt használd), takard le, majd keleszd a zsömléket még kb. 30 percig, amíg kb. a duplájukra kelnek.

A sütőt melegítsd elő 190 fokra. A tojás válaszd szét. A fehérjét keverd össze 1 ek vízzel, majd kenegesd meg vele a zsömlék tetejét. Végül szórd meg zabpehellyel vagy magkeverékkel, és süsd aranyszínűre a péksüteményeket kb. 25 perc alatt.

 

Elkészítési idő: kb. 2,5 óra (kelesztéssel együtt)

 

Tipp:

• A magkeveréket akár el is hagyhatod a receptből, ez esetben 3/4 bögre zabpelyhet használj.