Szöveg: Németh Györgyi | 2019.01.16. | Frissítve: 2019.05.01. | |
Szoktál inni gabonatejet? Bár ezeknek az italoknak semmi köze a klasszikusan tejnek nevezett állati eredetű tejekhez, a zab, szója, mandula, keshu és többek közt rizs italokat ugyanúgy használjuk mint a tejet. Müzlire öntve, kávéba, sütéshez tej helyett vagy csak úgy iszogatjuk, mert finom, és mert tele vannak értékes vitaminokkal és nyomelemekkel. Legtöbbször a boltok polcairól vesszük le a dobozos gabonaitalokat, pedig házilag is el lehet készíteni, például a zabtejet. Én az Oh She Goes blog receptjét próbáltam ki, de annyira belejöttem a tesztelésbe, hogy végül a sima zabital mellett matcha és kakaós verziót is készítettem. Íme a zabital készítés lépései:
Eszközök amire szükséged lehet:
1. Turmix gép,
2. sajtszűrő tasak vagy tölcsér vagy szűrőtextil zsák vagy tiszta első használatos konyharuha vagy magtej szűrő tasak,
3. ha pedig nincs kedved vacakolni akkor vannak már magtej készítő gépek is a piacon, amiben kompletten elkészíthető a kívánt gabonatej.
1. Áztasd be a zabot
Áztasd be a zabot minimum 20 percre, másfél, kétszer annyi vízbe, mint amennyi zabot a mixerbe öntöttél. Van, aki a darabolt zabra esküszik, de szemes zabbal is tökéletes lesz az italod.
Elkészítheted a zabitalt úgy is, hogy nem áztatod be a magokat, így egy picit könnyebb italt kaphatsz.
2. Öntsd le a vizet a beáztatott zabról

3. Turmixold össze a beáztatott zabot vízzel
Miután leöntötted a beáztatott zabról a vizet, tedd vissza a zabot a mixerbe, és öntsd fel kétszer vagy ha hígabbra szeretnéd a zabitalt, háromszor annyi vízzel. Kapcsold be a mixert és turmixold össze az egészet.

4. Szűrd le a zabpépet
A mixerben a zab és a víz palacsinta tésztához hasonló sűrűségű folyadék lesz. Ezt a sűrű mixet szűrd át egy sajtszűrő tasakon vagy sűrűbb rácsozású szűrőn. Szűrőként használhatsz tiszta muszlin anyagot vagy tasakot, a lényeg, hogy át tudjon rajta folyni a folyadék, de közben felfogja a rostokat. Nekem nem volt itthon ilyen tasakom, ezért kétszer szűrtem át az italt, egyszer egy normál szűrőn, majd egy teaszűrőn keresztül.


Eredményként egy selymes, krémes italt kapsz, amit tovább ízesíthetsz steviával, kakaóval, matcha porral, és persze bármihez használhatod a zabitalt, amihez a normál tejet is használnád. Izgalmas és finom, ha a zabitalhoz édesítőként beleturmixolt datolyát használsz.

A zabital pozitív tulajdonságaiA zab jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaz, ami segíti az izmok megfelelő működését, így futóként kifejezetten fontos ásványi anyag. A zab gazdag cinkben, foszforban, vasban, valamint B1, B3, B6 és B7 vitaminokban. A zabital jelentős rost tartalmának köszönhetően segíti az emésztést, másrészt teltség érzést biztosít, ami fogyókúra esetében jól jön. A zabban található béta-glükán rost bizonyítottan hozzájárul a koleszterint-szint csökkentéséhez - mondja Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő. |