Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Hogyan készül a sajtos tészta – sajt nélkül?

Istock | Sajtos tészta sajt nélkül

Vegán fogás.

A klasszikus sajtos tészta természetesen sajttal készül, leggyakrabban cheddarral, és az alaprecept sok esetben tartalmaz lisztet, tejet, vajat is... Mi most egy egészségesebb, „hamis” verziót mutatunk, amiben a sajtot két különleges hozzávaló hivatott helyettesíteni: az édesburgonya és a sörélesztőpehely. Természetesen nem lesz pontosan olyan íze, mint a hagyományos sajtos tésztának, de a szénhidrátban gazdag édesburgonya egy szuper élelmiszer a futók számára, így érdemes lehet kipróbálni ezt a fogást. Ráadásul a zsírbevitellel is spórolunk egy kicsit.

Ha tovább szeretnéd csökkenteni a fogás energiatartalmát, a hagyományos tésztát kedved szerint lecserélheted például vékonyra szelt cukkinire, párolt zöldségekre.

 

Vegán sajtos tészta

Hozzávalók (4 személyre):

220 g főtt, pépesített édesburgonya

120 ml víz

60 ml kókusztej (konzerves)

15 g sörélesztőpehely

1 teáskanál dijoni mustár

1 teáskanál szójaszósz

½ teáskanál fokhagymapor

½ teáskanál vöröshagymapor

¼ teáskanál pirospaprika

kb. ¼-½ teáskanál só

320 g makaróni

friss petrezselyemzöld vagy bazsalikom a tálaláshoz

 

Elkészítése:

A tésztát a csomagoláson olvasható leírás szerint főzd ki.

Közben a főtt édesburgonyát, a vizet, a kókusztejet, a sörélesztőpelyhet, a mustárt és a fűszereket tedd a konyhai robotgépbe, és dolgozd krémes állagúvá. Ha az ízlésedhez képest túl sűrűnek éreznéd, adhatsz hozzá még pici vizet vagy kókusztejet. Amikor elkészült, kóstolt meg, és szükség szerint fűszerezd utána.

Szűrd le az elkészült tésztát, és keverd össze a mártással. Tálaláskor szórd meg az apróra vágott friss petrezselyemzölddel vagy bazsalikommal.

Elkészítési idő: 20 perc