A bioboltokban kapható ropogós nasik nagyon finomak, de miért ne készítenél házi verziót olyan magokból és aszalékokból ami neked a leginkább ízlik. Magas zsírtartalma miatt sportolás közben nem ez a legjobb választás, de a nap bármelyik étkezéséhez kiváló.
Hozzávalók (20 szelethez):
0,3 liter liszt (Emelie rozslisztet használt, de tulajdonképpen bármilyen jó, például kukorica liszttel is remekül működik)
1/2 liter mag és aszalt gyümölcs (bármi, ami otthon van: például napraforgómag, tökmag, szezámmag, mandula, goji bogyó, aszalt barack, stb. Érdemes kisebb darabra vágni a nagyobb gyümölcsöket vagy magokat, hogy homogénebb ropogóst kapjunk) A tápérték adatoknál egyenlő arányban számoltunk: tökmag, szezámmag, mandula és mazsola.
1/2 teáskanál só
0,3-0,4 liter víz

Elkészítés:
Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a vizet.
Tégy egy 40x40-es (vagy hasonló méretű) formába sütőpapírt, majd simítsd el a masszát egyenletesen a serpenyőben.
150 fokos sütőben 25 percig süsd a ropogóst, majd emeld ki a sütőből és vágd fel akkora darabokra, amekkorákra szeretnéd. Ez után 35-45 percre told vissza a sütőbe, hogy ropogós legyen. A második sütés hossza attól függ, mekkora darabokra vágod, a kisebb darabok gyorsabban, míg a nagyobbak lassabban sülnek át.
Ha megfelelően megpirultak a darabok, vedd ki a sütőből, hűtsd le és élvezd a finomságot. Kenyér helyett, főzelék feltétjeként, mártogatóshoz illetve magában ropogtatni is nagyon finom.
Tipp: ez csupán egy alaprecept, sokféleképpen variálhatod a ropogóst. Kísérletezz bátran!
Tápérték 1 adagra: 102 kcal, 8,2 g szénhidrát, 3,4 g fehérje, 5,6 g zsír A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta. |
Ebben a videóban egy másik ropogós elkészítését nézheted meg, de a folyamat ugyanaz, mint az általunk ajánlott recept esetén.