Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Házi pesztós gnocchi

Istock | Pesztós gnocci

Zsírtartalma miatt futás előtt csak mértékkel fogyaszd.

Futáshoz nehéz pozicionálni, mert a zsírtartalma nagyon magas, így tipikus szénhidráttöltős ételnek sem mondható. Vitaminok közül a sörélesztőpehelynek köszönhetően kifejezetten sok található benne különböző B-vitaminokból, illetve a zöld levelesek miatt K-vitaminból. Ásványi anyagok közül pedig a mangán-, kálium-, szelén-, foszfor-, cink- és magnéziumtartalma jelentős.

Hozzávalók (2 adaghoz):

400 g burgonya

3 evőkanál fenyőmag

4 evőkanál sörélesztő pehely

½ teáskanál szárított zsálya

só és bors

140 g liszt (extra a nyújtáshoz)

2 fokhagyma gerezd

1 marék rukkola

1 marék friss bazsalikom

2 evőkanál extra szűz olíva olaj

1 citrom

növényi zsiradék

150 g koktélparadicsom

1 marék friss kevert saláta

 

Elkészítés:

Hámozd meg a burgonyát és vágd fel körülbelül 3 centi vastagságú szeletekre. Egy nagy edényben melgíts sós vizet, majd amikor a forr a víz, tedd bele a krumplikat és 15 percig (vagy ameddig teljesen meg nem puhul a zöldség) főzd.

Ezalatt egy serpenyőben közepes lángon kezdd el pirítani a fenyőmagokat. Ez csupán 3-4 perc, amikor barnulni kezdenek, vedd is le a tűzről, nehogy megégjenek.

A puhára főtt krumplikat vedd ki a lábosból, majd tedd át egy keverőtálba. Egy pár percig hagyd a krumplikat száradni, és amikor a legtöbb nedvesség elpárolgott, adj hozzá 2 evőkanál sörélesztő pelyhet, a zsályát és egy-egy csipet sót és borsot. Egy krumplinyomó segítségével törd meg a krumplit teljesen simára.

A krumplit tedd egy lisztezett munkafelületre, majd a liszt felét a kezeddel gyúrd hozzá. Ha sikerült összegyúrni, a liszt másik felét is add hozzá, és addig gyúrd a tésztát, míg repedésmentes lesz. Figyelj arra, hogy ne gyúrd túl, mert úgy a gnocchi rágós lehet. Ha ragacsosnak érzed a tésztát, adj még lisztet hozzá.

A labda formájúra gyúrt tésztát vágd két egyforma részre, majd az egyik feléből lisztezett felületen hengergess nagyjából 3 cm vastagságú tésztát (ezt hívtuk az oviban gyurmakígyónak), majd 2 cm vastagságú szeleteket vágj a tésztából. Vegyél fel egy kis darab tésztát, a kezeddel egyengesd el az esetleges gyűrődéseket, majd egy villa segítségével kreáld bele a „gnocchi-nyomatot”.

A krumpli főzővizét forrald fel, ha szükséges adj még hozzá vizet (a gnocchi kifőzéséhez 10 cm mélynek kell lennie a víznek), majd óvatosan tegyél bele a forró vízbe egy pár gnocchit, majd keverd meg a vizet, hogy ne tapadjanak az edény aljára. Amikor a gnocchik feljönnek a víz tetejére, készen vannak, ekkor egy szűrővel vagy lyukas kanállal tedd át őket egy tálba.

A növényi zsiradékot közepes lángon tedd a serpenyőbe. Amikor a zsiradék megolvasd, add hozzá a gnocchit, és 4-5 percig pirítsd, közben pedig keverd át párszor, nehogy letapadjanak.

Ezalatt készítsd el a pesztót. Pucold meg a fokhagymát, majd a rukkola, a pirított fenyőmagok, bazsalikom, olíva olaj, a citrom leve, egy csipet só ér bors és 2 evőkanál sörélesztő pehely társaságában tedd egy aprítóba. Kapcsold be a gépet, és addig járasd, ameddig a fenyőmagok csak apró darabokban vannak a gépben (nem kell egyenletes, homogén masszává aprítani, maradhatnak benne kisebb darabok).

A koktélparadicsomokat vágd félbe és dobd hozzá a piruló gnocchikhoz, de csupán 2 percig hagyd a tűzön. Fontos, hogy ne süsd túl a paradicsomokat, akkor jók, ha csak éppen kezdenek fonnyadni a melegtől.

Vedd le a tűzről a serpenyőt, a gnocchit keverd össze a pesztóval, add hozzá a friss saláta mixet és egy pár fenyőmaggal a tetején díszítve tálalhatod is.

Tápérték adatok

1 adagra

Energia: 743 kcal, szénhidrát: 104 g, fehérje: 23 g, zsír: 28 g

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
Recept forrása: wearesovegan.com