Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Házi csokis gesztenyekrém

Istock | A házi készítésű csokis gesztenyekrém sokkal egészségesebb, mint a hasonló bolti termékek!

Akár ajándéknak is kiváló!

Igazán ínycsiklandozó nasik, de a különböző bolti csokoládés krémek tele vannak egészségtelen összetevőkkel. Ez a házi gesztenyekrém ha nem is diétás, de egészségesebb alternatívát nyújthat. Arról nem is beszélve, hogy nagyon különleges! Egy mutatós üvegbe csomagolva remek ajándék is lehet a nassolni vágyó szeretteidnek. A kész házi csokis gesztenyekrém bővelkedik magnéziumban, káliumban, rézben, cinkben, mangánban és vasban. Mértékkel fogyasztva semmi gond nincs vele! 

 

Hozzávalók:

200 g előfőzött szelídgesztenye (cukormentes gesztenyemassza, vákumcsomagolt vagy mirelit sült gesztenye is megfelelő)

1 csipet só

200 g étcsokoládé

150 g juharszirup (vagy datolyaszirup)

100 ml növényi tej (ennél lehet több, ha krémesebb, és kevesebb, ha szilárdabb állagot szeretnél)

 

 

Elkészítés:

A gesztenyéket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 fokra előmelegített sütőben pirítsd 10 percigt.

Ameddig a gesztenye pirul, vízgőz fölött olvaszd fel a csokoládét. Ehhez vegyél elő egy lábast, amit félig tölts meg vízzel, kezd el melegíteni. Még a folyamat elején (tehát nem a forrásban lévő, hanem a gőzölgő vízre!) helyezz rá egy hőálló tálat vagy egy másik lábast. A csokit törd össze nagyobb darabokra, és dobáld az edénybe. A forró gőz megolvasztja a csokit, de nem fog leégni.

Mire megolvad a csokoládé, a gesztenyék is elkészülnek. Azért, hogy ne kezdjen el visszadermedni a csoki, érdemes a lábos fölött hagyni, de már ne legyen bekapcsolva a tűzhely. Vedd ki a tepsit a sütőből, a gesztenyéket pedig tedd egy turmixba vagy aprítóba. Adj hozzá egy csipet sót, majd indítsd el a gépet, és addig járasd, ameddig a gesztenye püré állagú nem lesz.

A növényi tejet apránként adagold hozzá, majd mehet bele a juharszirup is. Turmixold össze alaposan. Add hozzá a megolvasztott csokoládét is. Pár másodpercig elég is a gépet járatni, hogy alaposan összekeveredjen minden összetevő. Ha szép homogén a massza, készen is vagy. Ha túl sűrűnek érzed, plusz növényi tej hozzáadásával tudsz rajta lazítani. 

Tipp: Ha nincs időd, kedved bíbelődni a gesztenye előfőzésével, a nagyobb élelmiszerboltokban, hipermarketekben beszerezhetsz tasakos előfőzött (sült), hámozott gesztenyét, de kapható mirelit változatban is előfőzött, hámozott egész szelídgesztenye. Végső esetben pedig megfelelő a recepthez a gesztenyepüré, de nagyon fontos, hogy cukrozatlan terméket válassz!

Tápérték adatok 

1 üvegre (kb 650 g) számolva

Energia: 1893 kcal, szénhidrát: 228 g, fehérje: 24 g, zsír: 91 g.

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
Recept forrása: bosh.tv