Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Halvás-chiamagos zabpehelypuding

Istock | A halvás ízhatást a tahini, a pisztácia és a méz felhasználásával érjük el ennél az édes zabpelyhes reggelinél

Nem cukorbomba!

A halva egy közel-keleti édesség. Nugát állagú, és amikor az mondjuk, édes, finoman fogalmaztunk. Nagyon édes – de éppen ettől különleges. Az alapja cukor vagy méz és tahini (szezámpaszta), valamint olajos magvak. Ha valóban halvával dúsítanánk a zabkásánkat, az egy kisebb – nagyobb – cukorbomba, ezért inkább az alaphozzávalói, azaz a tahini és az olajos magvak felhasználásával kísérleteztünk. A datolya és a méz miatt így is kellően édes lesz, de legalább a kalóriával spóroltunk egy kicsit. Amennyiben növényi tejjel és joghurttal, valamint méz helyett juharsziruppal készíted, szuper vegán finomságot kapsz.

 

Hozzávalók (1 személyre):

35 g zabpehely

5-7 ek zsírszegény tej vagy növényi ital

4 ek natúr joghurt

1 ek tahini

1 tk chiamag

3 szem datolya

1 tk méz (vagy juharszirup, datolyaszirup vagy más ízlés szerinti édesítő)

zabpehely és apróra darabolt pisztácia a tálaláshoz

 

Elkészítése:

A zabpelyhet, a tejet, a joghurtot, a tahinit, a chiamagot, az apróra darabolt datolyát és a mézet alaposan keverd össze egy tálban, majd kanalazd egy megfelelő méretű befőttesüvegbe. Zárd le, majd egy éjszakára helyezd a hűtőszekrénybe. Másnap reggel szórd meg egy kis zabpehellyel és az apróra darabolt pisztáciával, és már fogyaszthatod is!

Elkészítési idő: 5 perc + pihentetés

 

Tippek:

• Attól függően, hogy mennyi tejet vagy növényi italt használsz, a fogás állaga is változhat. Több tejjel kissé hígabb, puding szerű lesz, kevesebb tejjel pedig klasszikus zabkása állagot érhetsz el.

• Pudingosabb állagot kaphatsz akkor is, ha a datolya helyett pépesített banánnal készíted el ezt a reggelit.