Habár a reggeli kását leggyakrabban zabpehelyből készítjük, hétvégén, amikor kicsit több időnk van, érdemes quinoából is kipróbálni. Ha bírja a gyomrod edzés előtt a rostdús ételeket, akkor ajánlott ugyanakkor fogyasztani, mint amikor például a zabkásádat ennéd: egyénfüggő, de nagyjából 1,5-2 órával a futást megelőzően érdemes bekanalazni a reggelit.
Ha a hasad nem jól tolerálja a rostban dúsabb fogásokat, akkor ezt a finomságot inkább futás után fogyaszd.
Gyümölcsös quinoakása
Hozzávalók (4 személyre):
1 bögre quinoa
½ teáskanál őrölt fahéj
csipetnyi őrölt szerecsendió
csipetnyi só
1 bögre zsírszegény tej vagy növényi ital (ízesítetlen!)
1 db alma (kis kockákra vágva)
4 teáskanál méz vagy juharszirup
Ízlés szerint:
¼ bögre apróra vágott dió vagy mandula vagy mogyoró
pár szem bogyós gyümölcs (mirelit is lehet)
néhány karika banán
Elkészítése:
Egy lábosban tedd fel főni a quinoát 2 bögre vízzel. Forrald fel, majd mérsékeld a lángot, és főzd lefedve 12 percig. Ekkor öntsd hozzá a tejet vagy növényi italt, és főzd további 10 percig.
Húzd le a tűzről, keverd hozzá a felkockázott almát és a juharszirupot vagy a mézet, valamint ha szeretnél bele, akkor a diót vagy a mandulát, majd lefedve hagyd állni még 10 percig.
Tálaláskor szórj rá ízlés szerint bogyós gyümölcsöt, helyezz rá pár karika banánt, és már fogyaszthatod is.
Elkészítési idő: 35 perc
A quinoárólMagas az ásványianyag-tartalma, főleg mangán, réz, magnézium, vas található meg benne. Szuper alapanyag futóknak, ráadásul vegánok és gluténérzékenyek is fogyaszthatják. |