Valeria Aksakova | Egyszerűen elkészíthető, laktató, mégsem túl nehéz főétel a paradicsomos húsgolyó
Ha nincs túl sok időd az ebéddel vagy a vacsorával bíbelődni, de egy könnyen elkészíthető, mégis tápláló fogásra vágysz, akkor próbáld ki az alábbi paradicsomos húsgombócot, mert fél óra alatt összedobhatod.
Amennyiben például délután vagy kora este futsz, akkor kiváló választás ebédre, hiszen paradicsomos alapú, sovány hús van benne, és a választott köretnek köszönhetően – ami lehet tészta, rizs, bulgur vagy akár kuszkusz – szénhidrátot is tartalmaz. Ha nem jól tolerálja a hasad az erőteljes ízeket, akkor a fokhagymát nyugodtan hagyd ki az ételből, vagy fogyaszd a fogást inkább sportolás után.
Paradicsomos húsgolyók sovány sajttal töltve
Hozzávalók (4 személyre):
450 g sovány darált hús (pl. csirke- vagy pulykamell)
1 db tojás
¼ bögre panko morzsa vagy teljes kiőrlésű morzsa (prézli)
1 teáskanál Worchestershire szósz
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított bazsalikom
¾ teáskanál szárított oregánó
só
frissen őrölt bors
3 bögre paradicsomszósz*
1 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint 80 g light mozzarella
kb. 280-320 g teljes kiőrlésű tészta
friss bazsalikom a tálaláshoz
*Ha házi paradicsommártást szeretnél készíteni, a receptet megtalálod alább!
Elkészítése:
Egy keverőtálban dolgozd össze a darált húst a morzsával, a villával könnyedén felvert tojással, a Worchestershire szósszal, az összezúzott fokhagymával, a bazsalikommal, az oregánóval, valamint ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal.
A mozzarellát vágd kis kockákra. Egy kanállal vagy fagyiskanállal vegyél ki egy adagot a húsos masszából, kissé lapítgasd szét a tenyeredben, majd helyezz rá egy kis sajtkockát. Ezután „hajtogasd” rá a húsmasszát, és formálj belőle golyót. Készítsd el ugyanígy a többi húsgombócot. (Ha csökkenteni szeretnéd az étel – egyébként viszonylag alacsony – zsírtartalmát, a sajtot akár ki is hagyhatod a receptből.)
Egy nagyobb, mélyebb serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd körben pirítsd meg rajta a húsgolyókat. Öntsd rá a paradicsomszószt, ízlés szerint sózd, borsozd meg, vedd a hőfokot közepes lángra, fedd le az edényt, majd párold meg a húsgombócokat kb. 10-12 perc alatt. Közben a csomagoláson található leírás szerint főzd ki a tésztát. Az elkészült paradicsomos húsgolyókat kanalazd a kifőtt tésztára, és szórd meg apróra vágott friss bazsalikommal.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Tipp: Hogyan készíts házi fűszeres paradicsommártást?
Ha van egy kis időd főzőcskézni, érdemes néha a bolti paradicsomszósz helyett házi készítésűt használni. A paradicsom alapú, kellemesen fűszeres Marinara szósz például nagyon jó a fenti fogáshoz. Mi egy Gordon Ramsay-féle receptet próbáltunk ki, amely kissé időigényes (könnyedén találhatsz gyorsabb Marinara-recepteket is a neten), viszont fantasztikusan finom!
Hozzávalók: 4 db 400 g-os hámozottparadicsom-konzerv, 1 nagy fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 6-7 db friss bazsalikomlevél, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 dl vörösbor, 2 evőkanál olívaolaj, só, őrölt fekete bors
Elkészítése: Egy lábosban hevítsd fel az olajat, majd mérsékeld a lángot, és szórd az olajra az apróra vágott hagymát. Sózd és borsozd meg, majd dinszteld puhára. Add hozzá a nagyon vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd dinszteld még 3 percig (vigyázz, nehogy megégjen!). Add hozzá az apróra tépkedett bazsalikomleveleket, és párold pár percig, míg össze nem esik. Keverd hozzá a paradicsompürés, és főzd további 3-5 percig. Növeld a hőmérsékletet az edény alatt, öntsd az alaphoz a bort, és 3-5 perc alatt forrald vissza kb. a felére. Ezután mérsékeld a lángot, öntsd az edénybe a konzervparadicsomot, fedd le, majd alacsony lángon párold 90 percig. Amikor elkészült, vedd le a tűzről, és turmixold simára a paradicsomszószt. Ízlés szerint sózd, borzozd utána.
A házi paradicsomszósz a hűtőben 5 napig áll el, fagyasztóban max. 4-6 hónapig érdemes tárolni.