Sovány csirkemellfilé mint fehérje, kukorica mint szénhidrát, felturbózva olyan egészséges alapanyagokkal, mint a likopinban gazdag paradicsom, a jó zsiradékokban bővelkedő avokádó, valamint a koriander és a fokhagyma. Laktató, egészséges ebédnek vagy vacsorának kiváló! Aki nem szereti vagy nem bírja a fűszeres, intenzív ízű ételeket, az nyugodtan csökkentse a salsa szósz mennyiségét, vagy hagyja ki a receptből, anélkül is tökéletesen finom ez a leves!
Mexikói ihletésű fogás révén koriander szerepel a hozzávalók között, de petrezselyemzöldet vagy bazsalikomot is nyugodtan lehet használni helyette! Ezt a gyors leves tökéletes választás akkor is, ha például ebédről vagy az előző napi vacsoráról megmaradt némi sült/párolt/grillezett csirkemellfilé.
Mexikói csirkeleves
Hozzávalók (4 személyre):
2 teáskanál olívaolaj
só
őrölt fekete bors
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 teáskanál őrölt kömény
1 liter zöldség- vagy csirkehúsleves alaplé
400 g hámozott-darabolt paradicsom (konzerv)
200 g csemegekukorica (mirelit vagy konzerv)
250 g salsa szósz
250 g csirkemellfilé
friss koriander
1/2 db avokádó
4 teáskanál natúr joghurt
Elkészítése:
A csirkemellfilét mosd meg, majd vágd falatnyi darabokra. Enyhén sózd, borsozd meg. 1 teáskanál olívaolajat hevíts fel egy teflonserpenyőben, majd kb. 8 perc alatt, időként megkevergetve pirítsd meg rajta a húsdarabokat (amennyiben maradék párolt/sült/grillezett húst használsz, ez a lépés természetesen kimarad!). Szedd ki a húsdarabokat a serpenyőből.
Öntsd a maradék olajat az edénybe, hevítsd fel, aztán dinszteld meg rajta a felvágott hagymát és fokhagymát. Szórd rá a köményt, és főzd még 1 percig.
A hagymás alaphoz öntsd hozzá a levest, a paradicsomot a levével együtt, a leszűrt vagy felengedett csemegekukoricát és a salsa szószt. Forrald fel, majd csökkentsd a hőmérsékletet, majd mérsékelt lángon, lefedve főzd a levest 10 percig. Ekkor add hozzá a csirkét, és főzd még pár percig, hogy a hús is átmelegedjen. A legvégén add hozzá a felvágott korianderzöldet. Tálaláskor szórd meg a levest az avokádó kis darabkákra vágott húsával, és kanalazz rá személyenként 1-1 teáskanál joghurtot.
Elkészítési idő: 30 perc
Tippek:
• Mi az alapreceptből kihagytuk, de természetesen meg lehet szólni a levest némi reszelt sajttal, például chedarral, de választhatsz kevésbé zsíros fajtát, mondjuk mozzarellát is.
• A bolti salsa szósz helyett íme egy gyors házi recept: néhány szem friss paradicsomot darabolj fel, majd keverd össze 200 ml sűrített paradicsommal. Keverj hozzá nagyon apróra vágott vöröshagymát, 1-2 gerezd átnyomozz fokhagymát, szárított csilipaprikát ízlés szerinti mennyiségben. Sózd meg, édesítsd (cukorral vagy energiamentes édesítőszerrel), és adj még hozzá pár csepp frissen facsart lime- vagy citromlevet.