A mazsolás-mogyoróvajas keksz szuperegészséges, és mivel van benne szénhidrát bőven, edzés előtt remek választás, viszont a fogyni vágyók maximum 1-2 darabot fogyasszanak belőle naponta, desszertként.
HOZZÁVALÓK (20 DARABHOZ):
2 db banán
1-1,5 bögre zabpehely vagy zabpehelyliszt
2-2 evőkanál mazsola és apróra vágott aszalt gyömbér
1 evőkanál mogyoróvaj
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra, egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. A banánokat turmixold pépesre, majd add hozzá a zabpelyhet vagy zabpehelylisztet, amennyit felvesz. Nem biztos, hogy kell bele mind az 1,5 bögrényi, érezni fogod, hogy a zab mennyire szívja meg magát. Keverd hozzá a mazsolát, az apróra vágott gyömbért (ízlés szerint felhasználás előtt rövid időre be lehet áztatni a gyömbért, hogy kicsit megpuhuljon) és a mogyoróvajat. Egy kiskanállal adagold a masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süsd a kekszeket nagyjából 15-20 percig.
Elkészítési idő: 20-25 perc
Tippek:
• Ha tovább sütöd, esetleg kicsit magasabb hőfokon, akkor ropogósabbra sül, ropogós szélekkel. Alacsonyabb hőfokon puhább állagú süteményt kapsz.
• A rendkívül intenzív ízű gyömbér helyett más aszalt gyümölccsel, például mazsolával vagy sárgabarackkal is nagyon finom.
• A csokoládérajongók apró csokidarabkákat és/vagy kakaóport is keverhetnek a masszához.