Magas zsírtartalma miatt futás előtt nem javasoljuk, mert gyomorproblémákat okoz, ha fogyási céljaid vannak, a szószból ne egyél sokat, csak éppen annyit, amennyi a tofut megízesíti, így jelentősen faraghatsz tápérték adatokban szereplő kalóriákból is. A szója magas fehérjetartalma segíti a regenerálódást, edzés után remek fogás. Köretnek mindenképp valami zsírszegény, összetett szénhidrátot javasolunk, például bulgurt vagy basmati rizst.
Hozzávalók (4 személyre):
2 darab 400 grammos szelet extra selyemtofu, a nedvességet kinyomkodva, 8 szeletre vágva
1 teáskanál köménymag
1 bögre friss petrezselyem
½ bögre friss koriander
2 evőkanál friss oregánó
½ bögre olíva olaj
2 evőkanál vörösborecet
só, frissen őrölt bors
olaj a grillezéshez
1 Fresno chili paprika vékony szeletekre vágva
Elkészítés:
Először a tofuból kell kinyomni a felesleges nedvességet. Ehhez tedd a tofut két papírtörlő közé, a tetejére tegyél a tetejére egy nehezebb serpenyőt. Hagyd, hogy 15 percig a serpenyő súlya kinyomja a nedvességet a tofuból, hogy könnyebben lehessen grillezni. Tedd a tofut a serpenyőbe, amiben meg fogod sütni.
Ezalatt a köménymagot egy másik serpenyőben pirítsd meg, ameddig illatozni nem kezd (kb 2 perc).
Tedd a petrezselymet, koriandert és oregánót egy aprítóba és addig járasd a gépet, ameddig apróra vágottak nem lesznek a fűszerek. Járó motor mellett add hozzá az olíva olajat és addig mixeld, ameddig nem elegyednek el teljesen. Egy kis tálba tedd át a keveréket, locsold meg az ecettel és sózd, borsozd. A chimixhurrit öntsd a tofura és oszlasd el egyenletesen minden szeleten. Tedd a hűtőbe és hagyd állni 1 órán át.
Melegítsd fel a grillt közepes hőfokra és egy kevés olajjal kend meg a felületét. Helyezd a tofu szeleteket a grillre, kend át a chimichurrivel, grillezd, fordítsd gyakran, ameddig mind a két oldala át nem sül (kb. 5-5 perc). Tálald a chimichurrivel frissen leöntve, a pirított köménymaggal, chilivel és sóval.
Tápérték adatok1 adagra a szósszal együtt Energia: 573 kcal, szénhidrát: 4,4 g, fehérje: 32 g, zsír: 46 g A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta. |