Nagyon egyszerűen elkészíthető, könnyű, és ha a mézet juharszirupra cseréled, akkor nemcsak gluténmentes, de vegán is. 1 darabban kb. 90 kcal van, a szénhidráttartalma pedig jóval alacsonyabb, mint a hagyományos kókuszgolyóé. A téli időszak kedvelt fűszereivel ízesítjük, az íze aromás, kellemes, és a répatortáéhoz hasonlít.
Gluténmentes sárgarépás kókuszgolyó
Hozzávalók (12 darabhoz):
130 g mandulaliszt
40 g kókuszliszt
1/4 teáskanál őrölt fahéj
kb. 1/8 teáskanál őrölt gyömbér
kb. 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió
kb. 1/8 teáskanál őrölt kardamom
45 ml méz vagy juharszirup
60 g reszelt sárgarépa
kb. ¼ bögre kókuszreszelék
Elkészítése:
A kókuszreszeléken kívül minden hozzávalót tegyél egy konyhai robotgépbe, és alaposan dolgozd össze, annyira, hogy a lehető legsimább állagot érd el. A sárgarépának köszönhetően nedves masszát fogsz kapni, ami nem túl ragadós, és jól formázható. (Kóstold meg, és ha szeretnéd, édesítsd tovább kevés energiamentes édesítőszerrel vagy ½-1 teáskanál kókuszvirágcukorral.)
A kókuszreszeléket szórd egy tányérra. Egy evőkanál segítségével válassz le egy kis darabot a masszából, formázd a kezeddel golyóvá, majd forgasd meg a kókuszreszelékben (akár nyomkodd is bele egy kicsit). Készítsd el így a többi 11 kókuszgolyót is.
Az elkészült falatkákat légmentesen záródó edényben tárold a hűtőszekrényben, de le is fagyaszthatod későbbre.
Elkészítési idő: 15 perc
Tipp:
Kókuszreszelék helyett ízlés szerint lenmagban is megforgathatod az édes sárgarépagolyókat.