Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Fűszeres édesburgonya-krémleves

Istock | Tápláló és könnyen emészthető fogás az édesburgonyából készült krémleves!

Ha futás előtt pár órával valami finomságra vágysz...

Egy szénhidrátban gazdag, igazán laktató leves, ami az édesburgonyának köszönhetően sok béta-karotint, káliumot, mangánt és B1-vitamint tartalmaz. Mivel zsírtartalma nem túl magas – igaz, rost van benne, de pürésített formában – ezért könnyen emészthető fogás. Futás előtt néhány órával jó választás lehet! 

 

Hozzávalók (4 adaghoz):

1 evőkanál kókusz- vagy olívaolaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 db nagy édesburgonya

2 evőkanál currypor

½ evőkanál garam masala fűszer

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál tengeri só

kb. 400 ml kókusztej (konzerv)

1 liter zöldségleves alaplé

ízlés szerint tök- vagy napraforgómag vagy kókuszchips és zöldfűszer a tálaláshoz

Elkészítés:

Egy nagyobb lábasban közepes lángon hevítsd fel az olajat. Add hozzá az apróra vágott vörös- és fokhagymát, majd dinszteld meg nagyjából 7 perc alatt. Közben gyakran keverd át, és ügyelj rá, hogy ne piruljon le a hagyma.

Add hozzá a meghámozott, felkockázott édesburgonyát, fűszerezd a curryporral, a garam masalával, a kurkumával, a sóval, és keverd össze alaposan.

Öntsd hozzá a kókusztejet (1 evőkanállal tegyél félre belőle a tálaláshoz) és a zöldségleves alaplevet, majd jól keverd össze. Kis lángon 20 percig főzd fedő alatt, amíg az édesburgonya megpuhul.

Egy botmixer segítségével dolgozd krémesre a levest: krémes állagú, homogén masszát kell kapnod. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, ez esetben öntsd át a levest a masinába, de vigyázz, nagyon forró lehet az étel!

Tálaláskor csurgasd rá a félretett kókusztejet, és ízlés szerint szórd meg kevés pirított tök- vagy napraforgómaggal, zöldfűszerrel, esetleg kókuszchipsszel.

Tápérték adatok 

1 adag tápértéke (magvak nélkül)

Energia: 377 kcal, szénhidrát: 52 g, fehérje: 6 g, zsír: 15 g.

Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő ajánlásával.
Recept forrása: eatingbirdfood.com