Egy szénhidrátban gazdag, igazán laktató leves, ami az édesburgonyának köszönhetően sok béta-karotint, káliumot, mangánt és B1-vitamint tartalmaz. Mivel zsírtartalma nem túl magas – igaz, rost van benne, de pürésített formában – ezért könnyen emészthető fogás. Futás előtt néhány órával jó választás lehet!
Hozzávalók (4 adaghoz):
1 evőkanál kókusz- vagy olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db nagy édesburgonya
2 evőkanál currypor
½ evőkanál garam masala fűszer
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál tengeri só
kb. 400 ml kókusztej (konzerv)
1 liter zöldségleves alaplé
ízlés szerint tök- vagy napraforgómag vagy kókuszchips és zöldfűszer a tálaláshoz
Elkészítés:
Egy nagyobb lábasban közepes lángon hevítsd fel az olajat. Add hozzá az apróra vágott vörös- és fokhagymát, majd dinszteld meg nagyjából 7 perc alatt. Közben gyakran keverd át, és ügyelj rá, hogy ne piruljon le a hagyma.
Add hozzá a meghámozott, felkockázott édesburgonyát, fűszerezd a curryporral, a garam masalával, a kurkumával, a sóval, és keverd össze alaposan.
Öntsd hozzá a kókusztejet (1 evőkanállal tegyél félre belőle a tálaláshoz) és a zöldségleves alaplevet, majd jól keverd össze. Kis lángon 20 percig főzd fedő alatt, amíg az édesburgonya megpuhul.
Egy botmixer segítségével dolgozd krémesre a levest: krémes állagú, homogén masszát kell kapnod. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, ez esetben öntsd át a levest a masinába, de vigyázz, nagyon forró lehet az étel!
Tálaláskor csurgasd rá a félretett kókusztejet, és ízlés szerint szórd meg kevés pirított tök- vagy napraforgómaggal, zöldfűszerrel, esetleg kókuszchipsszel.
Tápérték adatok1 adag tápértéke (magvak nélkül) Energia: 377 kcal, szénhidrát: 52 g, fehérje: 6 g, zsír: 15 g. Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő ajánlásával. |