Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Sült, töltött édesburgonya guacamoléval

Istock | Az édesburgonya az őszi szezon egyik nagy sztárja!

Kényeztető fogás a hideg napokra.

A töltött édesburgonya guacamoléval laktató, sok egyszeresen telítetlen zsírsavat, A-vitamint és káliumot tartalmazó, izgalmas ízvilágú fogás a hűvösebb napokra, ha valamilyen kényeztető finomságra vágysz.

 

Hozzávalók (6 személyre):

3 db édesburgonya

1 konzerv chilis vagy paradicsomos bab (400 g)

Az öntethez:

3 ek olívaolaj

1/2 mokkáskanál pirospaprika

1/2 gerezd átnyomott fokhagyma

A guacamoléhoz:

2 db avokádó

1 kis fej lilahagyma

100 g koktélparadicsom 

1 db piros csilipaprika (elhagyható)

2 gerezd fokhagyma

1/2 db lime kifacsart leve

1 teáskanál só

2 evőkanál apróra vágott korianderzöld

A tálaláshoz:

zsírszegény tejföl (a vegánoknak vegán tejföl)

aprított korianderzöld

 

Elkészítés:

Tedd az öntet hozzávalóit egy tálkába és alaposan keverd össze, majd kenegesd meg vele az édesburgonyákat. A krumplikat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 200 fokon 50 percig.

A guacamoléhoz az avokádó kivájt húsát, a finomra vágott lilahagymát, a kimagozott, apróra vágott csilipaprikát, az feldarabolt paradicsomot, a lereszelt fokhagymát, a lime kifacsart levét, a sót és a korianderzöldet tedd egy nagyobb tálba, és egy villa vagy krumplinyomó segítségével pépesítsd a hozzávalókat.

Vedd ki az édesburgonyát a sütőből, majd hagyd kihűlni. Egy kisebb kés segítségével a krumpli tetején vágj ki a héjából egy ovális kört, húzd le, majd egy kanállal emeld ki az édesburgonya belsejének egy részét, és tedd egy tálba. Keverd hozzá a chilis vagy paradicsomos babot. A keveréket kanalazd vissza a burgonyákba, majd tedd vissza a töltött krumplikat a sütőbe további 10 percre. Tálaláskor kanalazz rá a guacamoléból, a vegán tejfölről, és szórd meg korianderzölddel.

Tipp: Ízlés szerint a tejfölt lecserélheted kevés morzsolt fetára, illetve pár szem gránátalmamaggal teheted még különlegesebbé a fogást.

 

Tápérték adatok 

1 adag tápértéke (fejenként 50 gramm chilis babbal és 1 teáskanál vegán tejföllel számolva)

Energia: 437 kcal, szénhidrát: 53,6 g, fehérje: 5,9 g, zsír: 20 g.

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
Recept forrása: bosh.tv