A töltött édesburgonya guacamoléval laktató, sok egyszeresen telítetlen zsírsavat, A-vitamint és káliumot tartalmazó, izgalmas ízvilágú fogás a hűvösebb napokra, ha valamilyen kényeztető finomságra vágysz.
Hozzávalók (6 személyre):
3 db édesburgonya
1 konzerv chilis vagy paradicsomos bab (400 g)
Az öntethez:
3 ek olívaolaj
1/2 mokkáskanál pirospaprika
1/2 gerezd átnyomott fokhagyma
A guacamoléhoz:
2 db avokádó
1 kis fej lilahagyma
100 g koktélparadicsom
1 db piros csilipaprika (elhagyható)
2 gerezd fokhagyma
1/2 db lime kifacsart leve
1 teáskanál só
2 evőkanál apróra vágott korianderzöld
A tálaláshoz:
zsírszegény tejföl (a vegánoknak vegán tejföl)
aprított korianderzöld
Elkészítés:
Tedd az öntet hozzávalóit egy tálkába és alaposan keverd össze, majd kenegesd meg vele az édesburgonyákat. A krumplikat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 200 fokon 50 percig.
A guacamoléhoz az avokádó kivájt húsát, a finomra vágott lilahagymát, a kimagozott, apróra vágott csilipaprikát, az feldarabolt paradicsomot, a lereszelt fokhagymát, a lime kifacsart levét, a sót és a korianderzöldet tedd egy nagyobb tálba, és egy villa vagy krumplinyomó segítségével pépesítsd a hozzávalókat.
Vedd ki az édesburgonyát a sütőből, majd hagyd kihűlni. Egy kisebb kés segítségével a krumpli tetején vágj ki a héjából egy ovális kört, húzd le, majd egy kanállal emeld ki az édesburgonya belsejének egy részét, és tedd egy tálba. Keverd hozzá a chilis vagy paradicsomos babot. A keveréket kanalazd vissza a burgonyákba, majd tedd vissza a töltött krumplikat a sütőbe további 10 percre. Tálaláskor kanalazz rá a guacamoléból, a vegán tejfölről, és szórd meg korianderzölddel.
Tipp: Ízlés szerint a tejfölt lecserélheted kevés morzsolt fetára, illetve pár szem gránátalmamaggal teheted még különlegesebbé a fogást.
Tápérték adatok1 adag tápértéke (fejenként 50 gramm chilis babbal és 1 teáskanál vegán tejföllel számolva) Energia: 437 kcal, szénhidrát: 53,6 g, fehérje: 5,9 g, zsír: 20 g. A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta. |