Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Fitnesz pizza vöröslencséből

aminoapps | A vöröslencse alapra tedd a feltéteket.

Egészsége, fehérjedús pizza.

Azoknak, akik szeretik a pizzát, akik nem akarnak hízni, esetleg fogyni szeretnének, akik gluténmentesen/tejmentesen/tojásmentesen táplálkoznak, akik könnyen elkészíthető, gyors ételre vágynak, akik csak úgy ennének egy jót. Ami szuper benne, hogy lényegesen fehérjedúsabb, mint a hagyományos verzió, illetve ásványi anyagokban is gazdag, például vasban, rézben, káliumban, foszforban és cinkben.

Hozzávalók 2 db 20 cm átmérőjű pizzalaphoz:

1 bögre száraz vöröslencse (se megfőzni, se beáztatni nem kell, csak úgy simán nyersen fogjuk használni)

1 bögre víz

3-4 csipet só

3 csipet szárított bazsalikom

2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A vöröslencsét mosd át folyó hideg vízzel, majd minden összetevőt tegyél nagy teljesítményű turmixgépbe, és pépesítsd.

Egy jó minőségű, kb 20 centis, tapadásmentes serpenyőbe önts cseppnyi olajat, és melegítsd fel. Amikor már forró a serpenyőd, tedd bele a vöröslencse massza, azaz a “tészta” felét, és egy fakanál segítségével lapogasd el egyenletesen kör alakúra. Ez először nehéznek tűnik, mert a “tészta” szakadós, de ne add fel, kitartóan simítsd, lapogasd, és ahogy az alja kezd szilárdulni a hőtől, egyszer csak kezesbáránnyá változik a massza, és gyönyörűen kisimul. Ez nagyjából 1 perc volt eddig, innentől süsd még tovább az alját addig, amíg a szélek elkezdenek elválni a serpenyőtől. Ez kb. további 2-3 perc volt. Ekkor fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd 2-3 percig.

A “tészta” másik felét ugyanígy süsd elő, majd mindkét pizzalapodat tedd sütőpapírral bélelt tepsire. A sütődet melegítsd fel 180 fokra, és közben tegyél feltétet a pizzalapokra. Bármit használhatsz, ami a sima pizzán finom, az a lencse pizzán is finom.

Egy tipp: Jó sok pizzaszószt tegyél a feltét alá, mert a lencsés “tészta” több nedvességet szív magába, mint a hagyományos pizza tészta, így ha fukarul bántál a szósszal, a végeredmény száraz lehet.

Ha feldíszítetted a pizzákat, tedd őket a forró sütőbe, és kb 10-15 perc alatt készre sülnek.

Tápérték adatok

1 pizza feltét nélkül

Energia: 317 kcal, szénhidrát: 51 g, fehérje: 23 g, zsír: 1,3 g 

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
 
További izgalmas recepteket találsz Ínyencfitnesz oldalán.