Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Fahéjas-édesburgonyás zabpehelymuffin

Istock | A fahéjas zabpehelymuffin lassan felszívódó szénhidrátban gazdag édes fogás

Energiát ad.

Ha egy tápláló, könnyen emészthető fogást keresel, mondjuk a hétvégére, reggelire, akkor próbáld ki az édesburgonyás zabpehelymuffint! A magas rosttartalommal bíró, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó zabpehely és az A-vitaminban gazdag édesburgonya párosát tartalmazó finomságot a futáshoz is igazíthatod: 1,5-2 órával az edzés – mondjuk a hosszú futás – előtt érdemes elfogyasztani 2 darabot.

 

Fahéjas-édesburgonyás zabpehelymuffin

Hozzávalók (12 darabhoz):

2 bögre* zabpehely

1 teáskanál sütőpor

1 csipetnyi só

2,5 teáskanál őrölt fahéj

½ teáskanál őrölt gyömbér

¼ teáskanál őrölt szerecsendió

¾ bögre főtt, pépesre tört édesburgonya

1 db tojás

¼ bögre méz

1 teáskanál vaníliakivonat

¼ bögre mazsola (elhagyható)

1 kis marék durvára vágott, szárazon megpirított dió

(*Hagyományos, 2,5 dl-es űrtartalmú bögre.)

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy 12 rekeszes muffinforma mélyedéseit béleld ki papírkapszlikkal.

Egy nagyobb keverőtálban keverd össze a zabpelyhet, a sütőport, a sót, a fűszereket. Egy kisebb edényben dolgozd össze a nedves hozzávalókat, azaz a főtt, pépesített édeskrumplit, a mézet, a vaníliakivonatot. Forgasd hozzá a megpirított diót és ízlés szerint a mazsolát is, majd keverd az édesburgonyás mixet a zabpehelyhez.

Oszd el a masszát a muffinformában, majd süsd 18-22 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsültek-e a sütik. Fogyasztás előtt hagyd a formában kihűlni a muffinokat.

Elkészítési idő: 30 perc

 

Tipp:

Ha nem edzés előtti fogásnak választod, akkor egy kevés mandulavajat is kanalazhatsz a sütemény tetejére.

 

 

Tápértékadatok

1 darabhoz:

115 kcal; 21,2 g szénhidrát; 2,9 g fehérje; 2,5 g zsír.

A tápértékadatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakember számolta ki.