Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Fahéjas csiga egészségesebben

by Alex9500 | A fahéjas csiga reform változata kevesebb cukorral és zsiradékkal készül

Egy nagy kedvenc – kicsit másképp.

Az illatos fahéjas csigánál kevés finomabb péksütemény létezik, de aki odafigyel az egészséges, mértéktartó táplálkozásra, az nem minden nap engedheti meg magának ezt a desszertet... Viszont a hagyományos recepthez képest kevesebb cukrot és zsiradékot használva, a fehér lisztet lecserélve elkészíthetjük a fahéjas csiga reform változatát – ráadásul ez egy apró trükk segítségével a kelesztési időt is megspórolhatjuk!

Habár a recept kókuszvirágcukrot használ (alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a hagyományos cukornak, viszont az energiatartalmuk nagyjából megegyezik), nyugodtan lecserélhetjük a számunkra sütéshez már bevált, energiamentes cukorhelyettesítőre is.

 

Fahéjas csiga

Hozzávalók (12 darabhoz):

A tésztához:

2-2,5 bögre (kb. 240-300 g) teljes kiőrlésű liszt + a nyújtáshoz

7 g (1 tasak) szárított élesztő

2 teáskanál sütőpor

½ teáskanál só

180 ml zsírszegény tej (vagy bármilyen növényi ital)

½ evőkanál olvasztott vaj

1 evőkanál kókuszvirágcukor

A töltelékhez:

60 g kókuszvirágcukor

2 teáskanál őrölt fahéj

Továbbá:

½ evőkanál olvasztott vaj

kevés zsiradék a formához

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy kb. 24 cm átmérőjű tortaformát vékonyan kenj ki zsiradékkal vagy fújd be olajspray-vel.

A tésztához 1 bögrényi lisztet keverj össze az élesztővel, a sütőporral és a sóval. Egy másik edényben dolgozd össze az olvasztott vajat a cukorral és a meleg tejjel. Keverd hozzá az élesztős-sütőporos lisztet, majd 2 evőkanalanként kezd el hozzáadagolni a maradék lisztet, egészen addig, míg a tészta össze nem áll úgy, hogy elválik az edény falától.

A tésztát lisztezett felületen gyúrd 3-5 percig (annyira kell ruganyosnak lenni, hogy mikor finoman belenyomod az mutatóujjad, a tészta „visszaugrik”). Míg a tölteléket elkészíted, tedd félre pihenni a tésztát.

A töltelékhez egy kis tálban keverd össze a fahéjat és a kókuszvirágcukrot.

Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 40x25 cm-es téglalappá. Kend meg a ½ evőkanál olvasztott vajjal úgy, hogy a szélén kb. 2,5 cm szabadon marad. Szórd meg a fahéjas cukorral. A hosszabb oldalánál fogva tekerd fel a tésztát, így egy hosszú roládot fogsz kapni. (Ha szükséges, az illesztésnél vizezd be picit a tésztát, hogy összeragadjon.)

Éles késsel vágd a roládot 12 szeletre, majd helyezd a tekercseket az előkészített formába. Süsd a fahéjas csigákat 17-20 percig (akkor jó, ha a töltelék kicsit már „bugyborékol”, a tészta pedig már szilárd a szélén). Miután kivetted a sütőből, hagyd a formában hűlni legalább 10 percig.

Elkészítési idő: kb. 50 perc