Az illatos fahéjas csigánál kevés finomabb péksütemény létezik, de aki odafigyel az egészséges, mértéktartó táplálkozásra, az nem minden nap engedheti meg magának ezt a desszertet... Viszont a hagyományos recepthez képest kevesebb cukrot és zsiradékot használva, a fehér lisztet lecserélve elkészíthetjük a fahéjas csiga reform változatát – ráadásul ez egy apró trükk segítségével a kelesztési időt is megspórolhatjuk!
Habár a recept kókuszvirágcukrot használ (alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a hagyományos cukornak, viszont az energiatartalmuk nagyjából megegyezik), nyugodtan lecserélhetjük a számunkra sütéshez már bevált, energiamentes cukorhelyettesítőre is.
Fahéjas csiga
Hozzávalók (12 darabhoz):
A tésztához:
2-2,5 bögre (kb. 240-300 g) teljes kiőrlésű liszt + a nyújtáshoz
7 g (1 tasak) szárított élesztő
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
180 ml zsírszegény tej (vagy bármilyen növényi ital)
½ evőkanál olvasztott vaj
1 evőkanál kókuszvirágcukor
A töltelékhez:
60 g kókuszvirágcukor
2 teáskanál őrölt fahéj
Továbbá:
½ evőkanál olvasztott vaj
kevés zsiradék a formához
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy kb. 24 cm átmérőjű tortaformát vékonyan kenj ki zsiradékkal vagy fújd be olajspray-vel.
A tésztához 1 bögrényi lisztet keverj össze az élesztővel, a sütőporral és a sóval. Egy másik edényben dolgozd össze az olvasztott vajat a cukorral és a meleg tejjel. Keverd hozzá az élesztős-sütőporos lisztet, majd 2 evőkanalanként kezd el hozzáadagolni a maradék lisztet, egészen addig, míg a tészta össze nem áll úgy, hogy elválik az edény falától.
A tésztát lisztezett felületen gyúrd 3-5 percig (annyira kell ruganyosnak lenni, hogy mikor finoman belenyomod az mutatóujjad, a tészta „visszaugrik”). Míg a tölteléket elkészíted, tedd félre pihenni a tésztát.
A töltelékhez egy kis tálban keverd össze a fahéjat és a kókuszvirágcukrot.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 40x25 cm-es téglalappá. Kend meg a ½ evőkanál olvasztott vajjal úgy, hogy a szélén kb. 2,5 cm szabadon marad. Szórd meg a fahéjas cukorral. A hosszabb oldalánál fogva tekerd fel a tésztát, így egy hosszú roládot fogsz kapni. (Ha szükséges, az illesztésnél vizezd be picit a tésztát, hogy összeragadjon.)
Éles késsel vágd a roládot 12 szeletre, majd helyezd a tekercseket az előkészített formába. Süsd a fahéjas csigákat 17-20 percig (akkor jó, ha a töltelék kicsit már „bugyborékol”, a tészta pedig már szilárd a szélén). Miután kivetted a sütőből, hagyd a formában hűlni legalább 10 percig.
Elkészítési idő: kb. 50 perc