Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Egyben sült karfiol 3 variációban

Istock | Gyorsan finomat - sültkarfiol variációk

Próbáltad már?

Az elmúlt néhány évben nagy sláger lett az egyben sült karfiol, ami nem is csoda, mert szuperül lehet vele kísérletezni. A karfiol rengeteg módon variálható, feldobható. Most a súlyvesztés-központú életmódváltásba is kiválóan beleilleszthető egyben sült karfiolra ajánlunk három variációt.

 

1. recept: Fűszeres, tahinis

Hozzávalók (1 fej karfiolhoz):

2 evőkanál tahini (szezámpaszta)

2 evőkanál víz

2 evőkanál citromlé

½ teáskanál őrölt kömény

½ teáskanál pirospaprika

½ teáskanál szárított oregánó

½ teáskanál fokhagymapor

½ teáskanál kurkuma

¼ teáskanál só

csipetnyi őrölt fekete bors

1 nagy fej karfiol

petrezselyemzöld a tálaláshoz

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A tahinit, a vizet, a citromlevet és a fűszereket egy tálkában alaposan keverd össze.

A karfiolról szedd le az összes zöld levelet, és a torzsáját is vágd vissza, majd mosd meg a zöldséget.

Fejezd a karfiolt egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd egy konyhai ecset segítségével – vagy egyszerűen a kezeddel – jó alaposan kenegesd be a fűszeres páccal.

Süsd a karfiolt nagyjából 50-60 perc alatt aranybarnára. Ha sütés közben úgy tapasztalod, hogy már túlpirult a karfiol, de még nem kellően puha, akkor fedd le alufóliával.

Miután elkészült, vedd ki a sütőből, és hagy hűlni kicsit, mielőtt tálalnád. Végül szórd meg apróra vágott petrezselyemzölddel.

Elkészítési idő: kb. 60-70 perc

 

Tippek:

• Az egyben sült karfiol sütési ideje több tényezőtől is függ: milyen a sütőd, mekkora méretű a karfiol, puhábban vagy kicsit „al dente” szereted. Ezeket figyelembe véve kell kikísérletezni a számodra megfelelő sütési időt.

• A tahini elhagyható a receptből, használhatsz helyette 3 evőkanál olívaolajat. Ebben az esetben a víz elhagyható.

 

 

 

2. recept: Mustáros-parmezános

Hozzávalók (1 fej karfiolhoz):

2 evőkanál dijoni mustár

2 evőkanál olívaolaj

1 nagyobb fej karfiol

½ teáskanál só

½ csésze reszelt parmezán

1 db tojásfehérje

1 evőkanál víz

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Egy tepsit vagy piteformát bélelj ki sütőpapírral.

Egy tálkában keverd össze a mustárt, az olívaolajat. A karfiolról szedd le az összes zöld levelet, és a szárát is vágd vissza, majd mosd meg a zöldséget.

A karfiolt tedd az előkészített sütőedénybe, kend meg a mustáros-olívaolajos keverékkel, majd hintsd meg a sóval. Tedd be a sütőbe, és süsd addig, míg elkezd aranyszínűvé válni, és nagyjából a számodra alkalmas állagúra puhul (akár tűpróbával is ellenőrizheted), ez kb. sütőtől és a karfiol nagyságától függően 50-60 perc.

Miközben a karfiol süt, keverd össze a parmezánt a tojásfehérjével és a vízzel. Amikor a karfiol elérte az előbb említett állapotot, akkor evőkanalanként csurgasd rá a parmezános keveréket a forró zöldségre. Utána rakd vissza a zöldséget a sütőbe, és pirítsd még 10-15 percig.

Elkészítési idő: 60-70 perc

 

 

3. recept: Paradicsomosan-fokhagymásan, Jamie Oliver módra

Hozzávalók (1 fej karfiolhoz):

4 gerezd fokhagyma

1 teáskanál füstölt pirospaprika

kb. fél csokor (15 g) friss kakukkfű

olívaolaj

1 db citrom

1 nagyobb fej karfiol

4 evőkanál száraz sherry

1 konzerv (400 g) hámozott, egész paradicsom

40 mandulapehely

½ csokor friss petrezselyemzöld

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A fokhagymát hámozd meg, majd tedd a mozsárba, szórd hozzá a paprikát, add hozzá a kakukkfá fele mennyiségét, és jól dolgozd össze. Végül adj a pasztához 2 evőkanál olívaolajat, és keverd össze. (Ízlés szerint egy kevés sót, borsot is adhatsz hozzá.) A citrom héját reszeld le, a levét facsard ki.

A karfiolról szedd le az összes zöld levelet, és a torzsáját is vágd vissza, majd mosd meg a zöldséget. Ezután alaposan kend be a paprikapasztával, majd helyezd egy nagyobb, fedővel rendelkező sütőedénybe (ha nincs ilyen edényed otthon, tedd egy olajjal vékonyan kikent tepsibe, és fedd le alufóliával). Csepegtesd meg a sherry-vel, valamint a citrom kifacsart levével.

Süsd lefedve 1 óra 20 percen át, az utolsó 20 percre vedd le róla a fedőt vagy az alufóliát. Vedd ki, öntsd mellé a nagyobb darabokra vágott/ konzervparadicsomot. Szórd meg a citrom lereszelt héjával, valamint a maradék, durvára vágott kakukkfűvel.

Tedd vissza a karfiolt a sütőbe, és süsd még kb. 10 percig, amíg megpirul. Közben a mandulapelyhet száraz serpenyőben pirítsd meg.

Az elkészült egyben sült karfiolt szórd meg a pirított mandulapehellyel és a durvára vágott petrezselyemzölddel.

Elkészítési idő: 90 perc