Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Édesburgonyás lasagne

Istock | Rakott burgonya kicsit másképp

A fogyókúrába is beilleszthető, laktató vacsora.

Ezt a fogást hívhatnánk akár rakott édesburgonyának is, de sem tojást, sem tejfölt, sem kolbászt nem tartalmaz, sokkal inkább egy olaszos fogásról van szó, amelyben a tészta helyét az édesburgonya veszi át. A ragu is paradicsomos alapú, a besamelt pedig a sovány túró vagy ricotta helyettesíti.

Egy alakkímélő, egészséges, de azért laktató vacsoraként tökéletesen passzol az étrendbe. A- és K-vitaminból fedezi az átlagos napi szükségletet, ásványi anyagokból pedig elsősorban kalciumban és foszforban gazdag, ezzel hozzájárul a csontrendszer egészségéhez.

 

Hozzávalók (6 személyre):

2 db nagyobb édesburgonya

250 g darált csirkemell (vagy más alacsony zsírtartalmú húsféle darálva)

2 ek olívaolaj

1 kis fej vöröshagyma

olasz fűszerkeverék

500 g passzírozott paradicsom

3 marék bébispenót

őrölt fekete bors

250 g ricotta vagy sovány túró

25 g reszelt parmezán

100 g reszelt pizzamozzarella

a tálaláshoz friss bazsalikom

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 190 fokra. Egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit vékonyan kenj ki vagy olajspray-jel fújd be olívaolajjal. A meghámozott édesburgonyát karikázd fel kb. 4-5 mm vastag szeletekre.

Egy tálban keverd össze a ricottát (vagy túrót) olasz fűszerkeverékkel, sóval, őrölt fekete borssal, a reszelt mozzarellával és 1 evőkanál reszelt parmezánnal.

Egy teflonserpenyőben hevítsd fel az olajat, dinszteld meg rajta az apróra vágott hagymát, majd párold meg rajta fehéredésig a darált csirkemellet. Sózd, borsozd meg, öntsd hozzá a passzírozott paradicsomot, majd párold a ragut kb. 15-20 percig. A vége előtt néhány perccel add hozzá a bébispenótot, és ízlés szerint sózd, borsozd utána.

A ragul 1/3 át öntsd az előkészített tepsibe, és szép egyenletesen oszd el az alján. Fektess rá egy rétegben édesburgonya-szeleteket. Erre a rétegre egyenletesen kend rá a ricottás keverék 1/3-át. Így folytasd a rétegezést még kétszer. A tetejére, tehát az utolsó ricottás rétegre tetejére szórd rá a maradék parmezánt, majd fed le a tepsit alufóliával.

Süsd az édesburgonyás lasagnét kb. 45 percig, majd vedd le róla a fóliát. Végül kb. 15-20 percig süsd tovább, hogy az étel teteje szépen megpiruljon. Miután kivetted a sütőből, hagyd hűlni a tepsiben az ételt legalább 10-15 percig, hogy tökéletesen összeálljon.

Elkészítési idő: 90 perc

 

Tippek:

Az elkészült ételt szórd meg friss zöldfűszerrel, például petrezselyemzölddel vagy bazsalikommal.

Ha van otthon spirálvágód, akkor lasagne helyett édesburgonya „tésztát” készíthetsz. Ezzel az eszközzel vágd spirál alakúra az édesburgonyát, és ez lesz az egyik réteg. Ha így készíted, a sütési idő is lerövidül egy kicsit: már kb. 30 perc után leveheted a fóliát.

 

Tápértékadatok

1 adaghoz:

313,5 kcal; 24 g szénhidrát; 19 g fehérje; 16 g zsír

A tápértékadatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szazakértő számolta ki.

 

Ezt is érdemes kipróbálnod:

Töltött cukkini

Házi pesztós gnocchi

Quinoa pizza