A gnocchit (ejtsd: nyokki) igazából az olasz krumplinudli, otthon is könnyedén elkészíthetjük, ráadásul ha nagyobb mennyiségre vállalkozunk, akkor le is fagyaszthatjuk és egy következő ebédhez vagy vacsorához gyorsan megfőzhetjük. Tápláló és praktikus étel, hosszú futás előtti feltöltéshez ajánljuk.
Hozzávalók (4 adaghoz):
2-3 db édesburgonya
250-300 g teljes kiőrlésű liszt (ha gluténmentesen szeretnénk, akkor barna rizsliszt)
1 db tojássárgája
só
1 marék fenyőmag (40 g)
1 marék zsálya
1 tk vaj/kókuszzsír
Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és puhára főzzük. Ha megfőtt, akkor leszűrjük és krémesre összetörjük. Hagyjuk kihűlni langyosra.
Sózzuk, beleütjük a tojás sárgáját és annyi lisztet adunk hozzá, amitől már nem ragad, de nem is lesz kemény. Én egy hozzávetőleges mennyiséget írtam, függ az édesburgonya méretétől és a liszt típusától is, hogy mennyit vesz fel.
Négy gombócra osztjuk a tésztát és rudakat sodrunk belőlük. 1 centis darabokra vágjuk a rudakat, és nudli formájúra alakítjuk.
Forrásban lévő vízben 5-6 perc alatt puhára főzzük a nudlikat, majd szűrőkanállal kiszedjük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a fenyőmagot valamint a zsályát, és megpirítjuk. Hozzákeverjük a nudlit is, és azt is addig pirítjuk, míg egy kis színt kap.
Tápértékadatok1 adag tápértéktartalma: Energia: 505 kcal, szénhidrát: 80 g, fehérje: 13 g, zsír: 12 g. A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta. |