Ez az édesburgonyából, csirkemellből és gyökérzöldségekből készült tartalmas egytálétel szuper választás az őszi-téli hűvös estékre, mikor másra sem vágyunk hazaérve, mint egy ilyen kellemesen melengető, finoman fűszeres, ízletes fogásra!
Édesburgonyás-csirkés egytál
Hozzávalók (4 személyre):
3 szelet bacon (elhagyható)
kb. 500 g csirkemellfilé
1 fej vöröshagyma
1-2 szál szárzeller
2 db nagyobb sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
500 g édesburgonya
2 teáskanál szójaszósz
kb. 1 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű (ha szárítottat használsz, kevesebb kell belőle)
1 teáskanál szárnyasfűszer-keverék
só
őrölt fekete bors
kb. 500-600 ml zöldségleves- vagy csirkeleves-alaplé
friss petrezselyemzöld
Elkészítése:
Egy nagyobb lábost forrósíts fel, majd szórd bele az kisebb darabokra vágott bacont. Pirítsd meg, aztán szedd ki egy papírtörlőre. A kisült szalonnazsírt öntsd ki az edényből, és tedd félre, nagyjából 1-2 evőkanálnyi mennyiség kivételével.
Mérsékeld a hőmérsékletet, majd szórd a zsiradékra a megmosott, nagyobb kockákra vágott csirkemellet. Pirítsd fehéredésig, majd add hozzá az apróra vágott hagymát, valamint a megtisztított és feldarabolt sárgarépát és zellert. Párold együtt 4-5 percig. Ezután keverd hozzá az átnyomott fokhagymát, és párold további 1 percig.
Szórd az edénybe az édesburgonyát, keverd hozzá a szójaszószt, öntsd fel az alaplével, fűszerezd a kakukkfűvel és a szárnyasfűszer-keverékkel, valamint őrölt borssal. Forrald fel, majd csökkentsd alatta a hőmérsékletet, fedd le, és párold addig az ételt, míg az édesburgonya meg nem puhul.
Azt te döntöd el, hogy inkább leves vagy annál sűrűbb állagú ételt szeretnél. Ha az utóbbi, akkor hamarabb vedd le róla a fedőt, hogy a folyadék szépen elpárologhasson, és a fogás sűrűbb legyen. Mikor elkészült, ízlés szerint sózd-borsozd utána, majd apróra vágott petrezselyemzölddel és a sült bacondarabkákkal megszórva tálald.
Elkészítési idő: 60 perc
Tipp: Kipróbáltuk a fogást úgy is, hogy kicsit más ízvilágot adtunk neki, mégpedig darabolt paradicsommal. Ebben az esetben oregánóval, bazsalikommal is lehet fűszerezni, amitől kicsit „olaszosabbá” válik az étel.