Sokan szeretik a chilit, ami ebédre vagy vacsorára kiváló főétel. Ezúttal egy kicsit csavartunk a dolgon, és a bab helyett az édesburgonya kapja a főszerepet a receptben.
Hozzávalók (kb. 5-6 adaghoz):
500 g sovány darált pulykahús
só
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db hámozott-darabolt paradicsomkonzerv
400 g passzírozott paradicsom (paradicsompüré)
1 kis darab zöld csilipaprika (ízlés szerinti erősségű, de aki nem szereti, el is hagyhatja)
½ teáskanál őrölt kömény
¼ – ¼ teáskanál őrölt chili és pirospaprika
1 db babérlevél
1 nagy db édesburgonya
zöldfűszer a tálaláshoz
Elkészítése:
Egy nagyobb-mélyebb teflonserpenyőben, közepes hőmérsékleten, gyakori kevergetés mellett pirítsd fehéredésig a darált pulykahúst. Fűszerezd sóval, köménnyel. Süsd tovább, és amikor már megpirult és átfőtt, add hozzá az apróra vágott hagymát és az átnyomott fokhagymát. Pirítsd még 2-3 percig.
Add a húshoz a meghámozott, kockákra vágott édesburgonyát, a hámozott-darabolt paradicsomot, a paradicsompürét, ízlés szerinti mennyiségű csilipaprikát, a chiliport, a pirospaprikát, a babérlevet, majd önts hozzá kb. 1-1,5 dl vizet. Keverd össze az egészet, majd fedd le az edényt, és főzd az ételt közepes-alacsony hőfokon kb. 25 percig, míg az édesburgonya megpuhul. Közben néha keverd át, és szükség szerint adj hozzá még egy kis vizet, ha túlságosan besűrűsödne. Miután elkészült, vedd ki belőle a babérlevelet. Mielőtt fogyasztanád, szórd meg friss, apróra vágott zöldfűszerrel.
Elkészítési idő: kb. 40 perc (Ha kuktában készíted, a főzési idő nagyjából 10 perccel lerövidül.)
Tipp a babos változathoz:
A fenti a receptben a chili klasszikus hozzávalóját, a babot az édesburgonya helyettesítette. Amennyiben szeretnél azt is tenni az ételbe, vegyél le a darált hús mennyiségéből. A konzerv, lecsepegtetett vörös babot elég a főzési idő vége előtt kb. 10 perccel hozzáadni az ételhez.