
Szöveg: Máthé Dóra Zsuzsa | 2019.01.27. | Frissítve: 2019.05.01. | |
Istock | Az édesburgonya igazi őszi-téli csemege. Íze hasonlít a sütőtökhöz, édes és sós verzióban is sokféle étel készíthető belőle.
Az édesburgonya reneszánszát éli. Nem is csoda, mert tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nagyon könnyen variálható, sós és édes ételek egyaránt készülhetnek belőle. Megmutatjuk, miért érdemes édesburgonyát enni és receptötletet is kínálunk, hogyan használd fel.
100 gramm (nyersen mért) édesburgonya tápértéke: Energia: 117 kalória, szénhidrát: 26,7 gramm, fehérje: 1,6 gramm, zsír: 0,4 gramm. Az édesburgonyában legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyagok: kálium, mangán, réz, foszfor, vas, magnézium, Vitaminok közül pedig az A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin és folsav. Az adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudomámyi szakértő ellenőrizte. |
Édesburgonyás gnocchi
Egy tál krumplinudli is lehet laktató ebéd, egy kis édesburgonyával pedig növelheted az étel tápértékét és különlegessé teheted ezt a roppant egyszerű fogást.
Az édesburgonya vitaminokban bővelkedik
Egy közepes méretű) nyers édesburgonya a napi C-vitamin-szükséglet 30%-át képes fedezni. Ugyanez a mennyiség A-vitaminból a nap szükséglet 100%-át jelenti a szervezet számára. Mind a két vitamin támogatja az immunrendszer megfelelő működését, ami kifejezetten hasznos az influenza szezonban. Az A-vitamin ezen felül hozzájárul az egészséges bőr és a szem egészségéhez is.
Az A-vitamin az édesburgonyában béta-karotin formájában található. A béta-karotin felelős a zöldség narancssárga színéért, nem meglepő módon a legtöbb béta-karotint pedig a sárgarépa tartalmazza. Az A-vitamin szerepet játszik szomatikus funkciók (növekedés, csontszövet), reprodukciós feladatok és látási folyamtok, embrionális fejlődés és a hámszövet megfelelő működésében. Hiánya könnyen okozhatja a könny- és verejtékmirigyeket érintő betegségek kialakulását, a bőr és nyálkahártya kiszáradását. Mivel leginkább állati eredetű élelmiszerekben (sajt, túró, húskészítmények, belsőségek, halak, tojás) található meg az A-vitamin, vegetáriánusok és vegánok számára az édesburgonya remek forrása lehet.
Édesburgonyás brownie
A hagyományos rengeteg vajat tartalmazó édesség helyett itt az édesbirgonyás verzió, ami csak elsőre tűnhet furcsának, ízre ugyanolyan finom, és sokkal jobban esik, hiszen nem üres kalóriák tömkelegéből áll. Próbáld ki, ha édességre vágysz.
Az édesburgonya többféle ásványi anyagot és antioxidánst is tartalmaz
Mangán tartalma miatt hozzájárul a szervezet kollagén termeléséhez, ami fontos az egészséges bőr és csontozat fenntartásához. A benne lévő kálium pedig az idegszövetek és izomszövetek egészségéhez járul hozzá. A C- és A-vitamin remek antioxidánsként is funkcionál, vagyis megvédik a sejteket a károsodástól. A több antioxidánsért válaszd a lila húsú édesburgonyát, mert az a pigment, ami a színéért felelős, szintén antioxidáns hatású.
Töltött édesburgonya
Ki mondta, hogy csak a sima burgonyát lehet megtölteni és sütőben elkészítve laktató ételt varázsolni belőle? Finom, igazi szuperélelmiszer az édesburgonya, ebben a verzióban pedig az igazi kétkedőket is ráveheted, hogy megkóstolják.
Az édesburgonya gyulladáscsökkentőt is tartalmaz
Futóként szinte mindenki találkozott már valamilyen gyulladással, akár izomlázzal, ízületi gyulladással. Az édesburgonyában lévő gyulladáscsökkentő anyagok sejt szinten segítenek legyőzni a problémát. A kolin nevű szerves vegyület, melyet az édesburgonya is tartalmaz, egy olyan esszenciális tápanyag, ami csökkenti a gyulladások mértékét és segít megelőzni azokat.