A klasszikus brownie helyett érdemes kipróbálni ezt a finomított cukortól mentes, gluténmentes, vegán változatot, ami ráadásul rendkívül egyszerűen elkészíthető, még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá! A csokiöntet a tetején csak ráadás, a brownie enélkül is tökéletesen megállja a helyét.
Hozzávalók (kb. 12 darabhoz):
1,5 csésze dió
1 csésze zabpehely*
¾ csésze kakaópor (cukormentes)
20 szem aszalt, magozott datolya
csipet só
Csokiöntet (ízlés szerint):
½ csésze olvasztott kókuszzsír
¾ csésze juharszirup
½ csésze kakaópor (cukrozatlan)
csipet só
dió és/vagy pekándió a tetejére
(*Fontos, hogy aki gluténérzékeny, az olyan zabpelyhet – vagy akár zabpehelylisztet válasszon, amelynek a csomagolásán feltüntették, hogy a termék garantáltan gluténmentes.)
Elkészítése:
1 csésze diót a zabpehellyel együtt szórd késes aprítóba, és dolgozd össze. Utána add hozzá a kakaóport és egy csipet sót is. Végül szemenként add hozzá a datolyát, és aprítsd addig, míg kissé ragadós, egynemű masszát nem kapsz. A maradék ½ csésze diót vágd durvára.
A tésztalapot kanalazd át egy tálba, majd keverd hozzá a durvára vágott diót. Egy kb. 20 x 20 cm-es formát bélelj ki sütőpapírral, majd egyenletesen nyomkodd bele a tésztát, majd tedd a brownie-t a fagyasztóba, hogy megdermedhessen.
Az öntethez az olvasztott kókuszzsírt, az átszitált kakaóport, a juharszirupot és a csipetnyi sót keverd simára. Emeld ki a megszilárdult brownie-t a mélyhűtőből, csurgasd rá a csokiöntetet, és ízlés szerint szórd meg durvára vágott dióval és/vagy pekándióval. Ezután tedd be még nagyjából 1 órára a fagyasztóba, hogy teljesen összeálljon.
Elkészítési idő: 20 perc + hűtés
Tippek:
• Az az egyéni ízlésedtől is függ, hogy mennyi datolyát adsz hozzá: ha nem szeretnéd annyira édesre a sütit, akkor tehetsz bele kevesebbet, ha picit édesebbre szeretnéd, tehetsz bele kicsit többet.
• Dió helyett mandulával is elkészítheted.
• Ha nem vagy vegán, akkor a juharszirup helyett a csokiöntethez tökéletes a méz is.