Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Cukkinis, lencsés, paradicsomos rakottas

Istock | Vegetáriánus étel, amely rostban, szénhidrátban gazdag, így futás után finom főétel lehet

Ha kell egy kis energia.

Sok zöldség és szénhidrátban gazdag barna rizs: ez a vega fogás szuper comfort food, például ebédre, amely feltölt energiával. A vegán változatát is egyszerűen elkészítheted, csak egy hozzávalót kell hozzá lecserélni: a reszelt mozzarellát a kedvenc vegán sajtfélédre.

 

Cukkinis, lencsés, paradicsomos rakottas

Hozzávalók (6-8 személyre):

2 teáskanál olívaolaj + a tepsihez

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

200 g cukkini

¾ bögre vörös lencse

¾ bögre barna rizs

1-2 marék spenót

1 ½ bögre passzírozott paradicsom

2 ½ bögre zöldségleves alaplé

100 g sült paradicsom

2 teáskanál csilipor

1 teáskanál őrölt kömény

1 teáskanál oregánó

½ teáskanál füstölt paprika

só és frissen őrölt bors

½ bögre reszelt mozzarella

friss zöldfűszer a tálaláshoz (pl. petrezselyemzöld, bazsalikom, koriander)

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Egy kb. 22 x 33 cm-es sütőformát/tepsit vékonyan kenj ki olívaolajjal (zsírspórolás szempontjából a legpraktikusabb olajspray-t használni).

A vöröshagymát és a fokhagymát vágd apróra. Az olajat hevítsd fel egy serpenyőben, dinszteld meg rajta a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát, és rövid ideig pirítsd együtt. Aztán az egészet öntsd át az előkészített sütőedénybe.

Egy nagy tálban keverd össze a feldarabolt cukkinit, a lencsét, a rizst, a passzírozott paradicsomot, a zöldségleves alaplét, a paradicsomot, a spenótot, a fűszereket, majd ízlés szerint sózd és borsozd meg. Az egészet öntsd a tepsibe, és még egyszer keverd át. Fedd le alufóliával, és süsd 60-70 percig (közben egyszer keverd át újra). Akkor jó, ha a lencse és a rizs is megpuhult.

Emeld le a fóliát, majd szórd meg az ételt a reszelt sajttal. Tedd vissza a sütőbe kb. 15 percre, hogy a sajt szépen ráolvadjon.

Tálaláskor szórd meg az ételt friss, apróra vágott zöldfűszerrel.

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

 

Tippek:

  • Ebben a receptben a lencse és a rizs is nyersen kerül a tepsibe, azért kell hozzá annyi folyadék, hogy megfőjenek. Természetesen a rizst és a vörös lencsét is meg lehet főzni előre, így a rakottas sütési ideje jelentősen lerövidül, és nem kell hozzá zöldségleves.
  • Amikor szezonja van, adj a fogáshoz némi medvehagymát is (a spenót egy részét cseréld le rá)!

 

Még több recept!

Töltött paprika kicsit másképp

Édesburgonyás lasagne

Töltött cukkini