Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Cukkinis-bazsalikomos tészta ricottával

Istock | Mindössze fél óra alatt elkészíthető tésztaétel ebédre vagy vacsorára

Könnyű és gyors.

Ez a fogás több szempontból is praktikus választás: 30 perc alatt kész, csupa egészséges hozzávalóból áll, és rendkívül egyszerű elkészíteni. Az ételben a szénhidrátot elsősorban a durumtészta, a fehérjét pedig a ricotta képviseli: ennek a túróhoz nagyon hasonlító állagú, a tej készítésekor visszamaradt savóból készített tejterméknek nem túl magas a kalóriatartalma (100g/174 kcal), és kiválóan felhasználható krémes mártások készítéséhez.

 

Cukkinis-bazsalikomos tészta ricottával

Hozzávalók (4 személyre):

320 g penne vagy más rövid durumtészta

1 evőkanál olívaolaj

3-4 fej mogyoróhagyma (vagy más lágyabb ízű hagyma)

1 nagyobb db cukkini

½ bögre zöldborsó (konzerv, mirelit vagy friss, bármilyen jó)

1 teáskanál reszelt vagy átnyomott fokhagyma

1 csipetnyi csilipehely

frissen őrölt fekete bors

60 ml száraz fehérbor

240 g ricotta

50 g reszelt parmezán

1 db citrom lereszelt héja és kifacsart leve

1 kis marék friss bazsalikomlevél

 

Elkészítése:

A tésztát sós vízben főzd al dentére. A főzővízből merj ki és tegyél félre 120 ml-t (kb. ½ bögrényit), majd szűrd le a tésztát.

Az olajat hevítsd fel egy nagyobb teflonserpenyőben, aztán add hozzá az apróra vágott mogyoróhagymát, és dinszteld 1-2 percig. Keverd hosszú a kis kockákra vágott cukkinit, a zöldborsót (ha mirelitet használsz, engedd fel előtte), a csilipelyhet, majd sózd, borsozd meg. Párold 2 percig, majd add hozzá az átnyomott vagy lereszelt fokhagymát, és pirítsd még egy percig.

Öntsd hozzá a fehérbort, keverd el, majd jöhet a ricotta, a parmezán és a 120 ml tésztafőzővíz. Gyakran megkeverve főzd addig, míg krémes állagú nem lesz a zöldséges-ricottás mártás. Ekkor forgasd hozzá a tésztát, add hozzá a citrom reszelt héját és levét, valamint pár szem kivételével az apróra vágott bazsalikomleveleket. Kevergesd össze úgy, hogy a ricottás szósz alaposan bevonja a tésztaszemeket, ízlés szerint fűszerezd utána, majd húzd le a tűzhelyről. Tálaláskor díszítsd a félretett bazsalikommal.

Elkészítési idő: 30 perc

 

Tippek:

• Ha nem kapsz ricottát, a fogást elkészítheted krémsajtból is, de válaszd a zsírszegény verziót.

• Ami rendkívül finom lenne ehhez az ételhez, az a kecskesajt... A ricotta egy részét akár lecserélheted kecskesajtra, csak vedd figyelembe azt, hogy ennek az élelmiszernek magasabb a kalória- és zsírtartalma is!