Ez a fogás több szempontból is praktikus választás: 30 perc alatt kész, csupa egészséges hozzávalóból áll, és rendkívül egyszerű elkészíteni. Az ételben a szénhidrátot elsősorban a durumtészta, a fehérjét pedig a ricotta képviseli: ennek a túróhoz nagyon hasonlító állagú, a tej készítésekor visszamaradt savóból készített tejterméknek nem túl magas a kalóriatartalma (100g/174 kcal), és kiválóan felhasználható krémes mártások készítéséhez.
Cukkinis-bazsalikomos tészta ricottával
Hozzávalók (4 személyre):
320 g penne vagy más rövid durumtészta
1 evőkanál olívaolaj
3-4 fej mogyoróhagyma (vagy más lágyabb ízű hagyma)
1 nagyobb db cukkini
½ bögre zöldborsó (konzerv, mirelit vagy friss, bármilyen jó)
1 teáskanál reszelt vagy átnyomott fokhagyma
1 csipetnyi csilipehely
só
frissen őrölt fekete bors
60 ml száraz fehérbor
240 g ricotta
50 g reszelt parmezán
1 db citrom lereszelt héja és kifacsart leve
1 kis marék friss bazsalikomlevél
Elkészítése:
A tésztát sós vízben főzd al dentére. A főzővízből merj ki és tegyél félre 120 ml-t (kb. ½ bögrényit), majd szűrd le a tésztát.
Az olajat hevítsd fel egy nagyobb teflonserpenyőben, aztán add hozzá az apróra vágott mogyoróhagymát, és dinszteld 1-2 percig. Keverd hosszú a kis kockákra vágott cukkinit, a zöldborsót (ha mirelitet használsz, engedd fel előtte), a csilipelyhet, majd sózd, borsozd meg. Párold 2 percig, majd add hozzá az átnyomott vagy lereszelt fokhagymát, és pirítsd még egy percig.
Öntsd hozzá a fehérbort, keverd el, majd jöhet a ricotta, a parmezán és a 120 ml tésztafőzővíz. Gyakran megkeverve főzd addig, míg krémes állagú nem lesz a zöldséges-ricottás mártás. Ekkor forgasd hozzá a tésztát, add hozzá a citrom reszelt héját és levét, valamint pár szem kivételével az apróra vágott bazsalikomleveleket. Kevergesd össze úgy, hogy a ricottás szósz alaposan bevonja a tésztaszemeket, ízlés szerint fűszerezd utána, majd húzd le a tűzhelyről. Tálaláskor díszítsd a félretett bazsalikommal.
Elkészítési idő: 30 perc
Tippek:
• Ha nem kapsz ricottát, a fogást elkészítheted krémsajtból is, de válaszd a zsírszegény verziót.
• Ami rendkívül finom lenne ehhez az ételhez, az a kecskesajt... A ricotta egy részét akár lecserélheted kecskesajtra, csak vedd figyelembe azt, hogy ennek az élelmiszernek magasabb a kalória- és zsírtartalma is!