Ha a hétvégi hosszú futóedzésedet követően egy finom, tartalmas, alacsony zsírtartalmú, egészséges desszertet szeretnél fogyasztani, érdemes kipróbálnod a csokoládés cukkinikenyeret! A cukkini kellemes textúrát ad az édességnek, és mivel teljesen semleges ízű, nagyszerűen felhasználható süteménysütéshez. A kókuszvirágcukrot lecserélheted energiamentes édesítőre, cukorhelyettesítőre. Figyelj arra, hogy jó minőségű kakaóport és étcsokit használj a recepthez, mert így lesz igazán finom!
Csokoládés-banános cukkinikenyér
Hozzávalók (12 szelethez):
150 g teljes kiőrlésű liszt
40 g kakaópor
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál tengeri só
2 db tojás
2 db közepes méretű banán
115 g görög joghurt
100 g kókuszvirágcukor
vaníliaaroma
115 g (kb. 1 bögre) reszelt cukkini (kissé nyomkodd ki belőle a nedvességet!)
50 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
zsiradék a formához
Elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 175 fokra. Egy nagyobb vekniformát vékonyan kenj ki zsiradékkal (vagy béleld ki sütőpapírral úgy, hogy a papír túllógjon a forma szélén). A lisztet és a kakaóport szitáld egy keverőtálba, majd keverd hozzá a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. A tojásokat üsd egy másik tálba, aztán add hozzá a villával pépesített banánt, a joghurtot, a cukrot, ízlés szerinti mennyiségű vaníliaaromát, végül forgasd hozzá a lereszelt cukkinit és az apró darabokra vágott csokoládét is. A száraz hozzávalókat keverd a nedves hozzávalókhoz. Ügyelj arra, hogy ne dolgozd túl!
A tésztát öntsd az előkészített sütőformába, majd egy spatulával vagy fakanállal simítsd le a tetejét. Süsd kb. 50-60 percig, végezz tűpróbát, hogy átsült-e! Ha 45 perc elteltével úgy látod, hogy már erősen pirul a teteje, borítsd le alufóliával. Miután kivetted a sütőből a csokis sütit, rácson hagyd hűlni legalább 15 percig.
Elkészítési idő: 70 perc
Még több cukkinis recept:
Almás-mázas cukkiniszelet
Cukkinis gofri
Töltött cukkini
Cukkinis, lencsés, paradicsomos rakottas
Cukkinis-bazsalikomos tészta ricottával