Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Csokis-banános zabsüti

twenty20photos | Egyszerű és finom édesség

Cukor nélkül készül.

banán és a zabpehely nálunk nagy kedvencek, így aztán mindig igyekszünk egyszerűen elkészíthető és persze nagyon finom recepteket felkutatni a főszereplésükkel. A csokis-banános zabpehelysüti több szempontból is nagyszerű. Egyrészt tényleg csak össze kell kutyulni a hozzávalókat, tehát ez a recept minden, csak nem bonyolult. Másrészt remekül variálható, és vegán változatban is elkészítheted. Kicsit hasonló állaga lesz, mint egy hagyományos brownie-nak, de közben a zabpehely – akár kis, akár nagy szeműt használsz – ad a süteménynek némi „testességet”.

 

 

Csokis-banános zabpehelysüti

Hozzávalók (12 szelethez):

2 db tojás vagy 2 db lenmagtojás a vegán változathoz (2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz)

1,5 bögre* (kb. 2 darab) érett, pépesített banán

1 + ¼ bögre sovány tej vagy növényi tejital a vegán változathoz

1/3 bögre kakaópor

¼ bögre natúr mogyoróvaj

folyékony, energiamentes édesítőszer vagy 2 evőkanál juharszirup

1 teáskanál vaníliakivonat

½ teáskanál őrölt fahéj

½ teáskanál só

3 bögre zabpehely

2 teáskanál sütőpor

A tetejére ízlés szerint:

apróra vágott magas kakaótartalmú étcsokoládé és/vagy natúr mogyoróvaj

(*hagyományos, 2,5 dl-es bögre)

 

Elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 190 fokra. Egy kb. 20 x 20 cm-s sütőedényt vagy tepsit bélelj ki sütőpapírral.

A villával simára nyomott banánt keverd össze a tojásokkal vagy lenmagtojásokkal. Ha az utóbbit használod, akkor miután összekeverted a lenmagot a vízzel, tedd félre 10 percre, mielőtt hozzáadnád a banánhoz. Add hozzá a tejet vagy növényi italt, a kakaóport, a mogyoróvajat, ízlés szerinti mennyiségű folyékony, energiamentes édesítőt (a banán édes, így tényleg tőled függ, hogy mennyire készíted édesre ezt a süteményt) vagy a juharszirupot, a vaníliakivonatot, a fahéjat és a sót. Keverd jól össze. Szórd hozzá a zabpelyhet és a sütőport, alaposan keverd össze, majd öntsd az előkészített tepsibe vagy sütőedénybe. A tetejét ízlés szerint szórd meg apróra vágott étcsokoládéval.

Süsd kb. 30-40 percig; érdemes fél óra elteltével tű- vagy villapróbával ellenőrizni, hogy nincs-e kész. Amikor elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd az edényben hűlni legalább 10 percig. Ízlés szerint tehetsz a tetejére kevés natúr mogyoróvajat, de ha kicsit spórolni szeretnél a kalóriákkal, akkor mint az étcsoki, mind pedig a tálalásnál a mogyoróvajat inkább hagyd el.

Elkészítési idő: 40-50 perc

 

Tippek:

• Légmentesen zárható dobozban, a hűtőbe téve 4 napig eláll.

• A tetejét kókuszreszelékkel is megszórhatod vagy bogyós gyümölcsökkel (mirelit) is díszítheted.

Leteszteltük kakaós helyett fahéjas verzióban is: ez a fűszer erőteljes ízű, tehát kevesebb kell belőle, mint a kakaóból, ezért némi zabpehelyliszttel kevertük el a fahéjat, és így adtuk a süti alapjához.