Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Csicseriborsós-zabpelyhes vega burger

duskbabe | A csicseriborsó mellett a zabpehely és a sárgarépa adja a vega burger húspogácsájának alapját – ha a feltétek közül kihagyod a joghurtot, akkor vegán ételt kapsz

Tápláló, húsmentes főétel.

A húsmentes burgert akkor is érdemes kipróbálni, ha nem vagy vegetáriánus, hiszen a csicseriborsó amellett, hogy remek növényi fehérjeforrás, lassú felszívódású szénhidrátot is tartalmaz. Mivel rostban szintén gazdag, így ezt a fogást inkább futás utánra időzítsd.

 

Csicseriborsós-zabpelyhes vega burger

Hozzávalók (6 személyre):

A zöldségpogácsához:

1 evőkanál olívaolaj

1 kis fej vöröshagyma

1 bögre* reszelt sárgarépa (kb. 2-3 nagyobb darab répa)

2 db 400 g-os csicseriborsó-konzerv

3-4 gerezd fokhagyma

½ bögre zabpehely

2-3 evőkanál apróra vágott zöldfűszer (pl. petrezselyemzöld vagy koriander)

1 evőkanál paradicsompüré

1,5 teáskanál chilipor

1,5 teáskanál pirospaprika

1 teáskanál őrölt kömény

½ teáskanál só

½ teáskanál őrölt fekete bors

A burgerhez:

6 db hamburgerbuci (vagy teljes kiőrlésű zsömle)

ízlés szerint: natúr joghurt, paradicsom, lila hagyma, saláta, csemegeuborka, kígyóuborka, mustár

(*hagyományos 2,5 dl-es bögre)

 

Elkészítése:

Szűrd le a csicseriborsót, majd konyhai papírtörlővel amennyire lehet, itasd fel a szemekről a nedvességet. A vöröshagymát vágd apróra.

Az olajat hevítsd fel egy teflonserpenyőben, majd szórd rá a hagymát és az 1 bögre reszelt sárgarépát. Párold 4-6 percig, közben rendszeresen kevergesd meg. Add hozzá az átnyomott fokhagymát, és párold még kb. 1 percig. Ezután vedd le a tűzről.

A sütőt melegítsd elő 190 fokra, egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.

A megdinsztelt hagymás-répás keveréket, a csicseriborsót, a zabpelyhet, a zöldfűszert, a paradicsompürét és a fűszereket tedd a konyhai aprítóba/robotgépbe, és dolgozd össze (nem kell tökéletesen simának, pépesnek lenni, sőt).

Az elkészült zöldségmasszát oszd 6 részre, formálj belőlük golyókat, majd helyezd azokat az elkészített tepsire. Nyomkodd le a golyókat, hogy húspogácsa formájúak legyenek. Süsd 30 percig a zöldségpogácsákat, félidőben óvatosan fordítsd meg őket egy spatula segítségével.

A félbevágott zsömlékre helyezd rá a csicseriborsó-pogácsákat, és pakold meg az ízlés szerinti feltétekkel.

Elkészítési idő: 45 perc

 

Még több csicseriborsós recept:

Feta sajtos csicseriborsó-saláta

Csicseriborsós-paradicsomos egytál

Zöldséges csirkemell csicseriborsóval

Spenótos-kolbászos csicseriborsó