Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Csicseriborsós-paradicsomos egytál

Istock | Nyerő páros, plusz még finom is: a csicseriborsó rostban gazdag, a paradicsom pedig tele van sejtvédő likopinnal

Felmelegít, laktat, egészséges.

A csicseriborsó szuper étel, hiszen szárazon és konzerv formában is egész évben hozzáférhető alapanyag. A praktikum mellett remek növényi fehérjeforrás, lassú felszívódású szénhidrát. Ezt az ételt a magasabb rost- és zsírtartalma miatt közvetlenül futás előtt nem, inkább utána vagy jóval előtte ajánljuk. 

 

Hozzávalók (6 adaghoz):

1 közepes fej felkockázott vöröshagyma

6 gerezd apróra vágott fokhagyma

1 db felszeletelt piros színű kaliforniai paprika

2 konzerv hámozott-darabolt paradicsom (2 x 400 g)

115 g sűrített paradicsom

2-4 teáskanál chilipor

125 g mogyoróvaj vagy mandulavaj

2 bögre* light kókusztej

2 konzerv csicseriborsó leszűrve, átmosva, lecsepegtetve (2 x 300 g)

2 bögre víz

A tálaláshoz ízlés szerint:

főtt rizs vagy quinoa

frissen facsart citromlé

naan kenyér vagy pita

friss petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőt közepes lángon melegíts fel. Ha már felforrósodott, önts bele egy kevés vizet, add hozzá a  felkockázott hagymát, a  felszeletelt paprikát, a fokhagymát és egy nagy csipet sót. Dinszteld 3-5 percig, ameddig a hagyma és a paprika puhulni kezd.

Add hozzá a levével együtt a darabolt-hámozott paradicsomot, a sűrített paradicsomot, a chiliport, mogyoróvajat, kókusztejet és a csicseriborsót. Alaposan keverd össze. Adj hozzá nagyjából 2 bögre vizet.

Ha felforrt, vedd alacsonyabb hőfokra, és fedő alatt főzd tovább kb. 15-20 percig, ameddig kissé besűrűsödik. Ha forrni kezd, vedd még alacsonyabbra a lángot.

Kóstold meg, és ha szükséges, sózd utána, adhatsz hozzá még kapj vagy chiliport, ha csípősebben szeretnéd, és paradicsomot, ha még paradicsomosabb ízhatást szeretnél.

Tálald pitán vagy kínálj hozzá rizst vagy quinoát, de önmagában is nagyon finom. A tetejére facsarj egy kevés citromlevet, és szórd meg friss, apróra vágott petrezselyemzölddel.

Elkészítési idő: 35 perc

Tipp: Ízlés szerint megszórhatod kevés morzsolt kecskesajttal vagy zsírszegény túróval. Ha viszont csökkenteni szeretnéd a fogás zsírtartalmát, kihagyhatod belőle a mogyoróvajat: így kevésbé lesz krémes állagú, viszont ugyanolyan finom marad!

*2,5 dl-es bögrével számolva.

 

Tápérték adatok 

1 adag tápértéke (köret nélkül)

Energia: 315 kcal, szénhidrát: 39,2 g, fehérje: 11,7 g, zsír: 14,7 g.

A tápérték adatokat Csanaky Lilla táplálkozástudományi szakértő számolta.
Recept forrása: minimalistbaker.com