Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Cseresznyés-mandulás zabsüti

Istock | Lisztmentes, házi gyümölcslekvárral készült zabszelet

Egészséges nyári édesség.

Ez a gyümölcsös szelet több szempontból is nagy kedvenc lehet. Hagyományos liszt nincs benne, a futók favoritja, a lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó zabpehely viszont igen. Gyors házi cseresznyelekvárt készítünk hozzá néhány perc alatt, ez adja a sütemény különleges ízét. Édesítőszert alacsony mennyiségben tartalmaz, köszönhetően a cukrozatlan almaszósznak, amelynek alapból édeskés az íze.

Cseresznye helyett teljesen nyugodtan készítheted mennyből is, ugyanolyan finom lesz!

 

Cseresznyés-mandulás zabsüti

Hozzávalók (12 szelethez):

A lekvárhoz:

280 g kimagozott cseresznye vagy meggy

2 evőkanál méz vagy juharszirup

2 evőkanál lenmag

A tésztához:

80 g zabpehely

130 g őrölt mandula (mandulaliszt)

80 ml cukormentes almapüré

50 g kristályos állagú édesítőszer (nádcukor, nyírfacukor, kókuszvirágcukor, esetleg eritrit, de utóbbiból egy kicsit többre lehet szükség)

¼ teáskanál só

 

Elkészítése:

A lekvárhoz szórd a cseresznyét egy közepes méretű teflonserpenyőbe, majd add hozzá a mézet. Közepes lángon melegítsd fel, majd főzd addig, míg a gyümölcs el nem kezdi kiengedni a levét. Ezután forrald fel, majd gyakori kevergetés mellett főzd 10-15 percig, addig, amíg a gyümölcs szét nem esik, és darabos masszává nem sűrűsödik (fakanállal kicsit rásegíthetsz). Ekkor add hozzá a lenmagot, és főzd további 5 percig. Vedd le a tűzről a lekvárt, és hagyd kihűlni. Minél tovább hűl, annál sűrűbb lesz.

A sütőt melegítsd elő 175 fokra. Egy 20x20 cm-es tepsit bélelj ki sütőpapírral. A zabpelyhet és az őrölt mandulát szórd konyhai aprítóba, és dolgozd addig magas fokozaton a gépet, míg a zabpehely durva lisztes állagúvá nem válik. Add hozzá az almapürét, az ízlés szerinti édesítőszert és a sót, majd dolgozd addig, míg össze nem áll ragadós tésztává (kb. 20-30 másodperc). Ha szükséges, szedd le fakanállal az edény szélére rátapadt tésztát.

A tészta kétharmad mennyiségét kanalazd az előkészített sütőformába, egy spatula vagy az ujjaid segítségével egyenletesen oszlasd el benne. Öntsd a tésztalapra a lekvárt, majd erre „csipkedd” rá a maradék tésztát (egyáltalán nem kell tökéletesen befednie).

Süsd a cseresznyés zabsütit 35-40 percig, amíg a közepén is kellően átsül, és a tészta aranyszínűvé válik. Vedd ki a tepsit a sütőből, és hagyd a sütit kissé kihűlni. Ezután emeld ki a sütőpapír segítségével, és süteményrácson hagyd teljesen kihűlni. Végül egy éles késsel szeleteld fel.

Elkészítési idő: 60 perc

 

Tippek:

• Ha nincs időd elkészíteni a lekvárt, természetesen bolti dzsemet is használhatsz a recepthez.

• Lenmag helyett chiamaggal is kipróbálhatod, de kísérletezz bátran a lenmaggal! Egyrészt azért, mert hazai termék, másrészt tényleg igazi „szuperélelmiszer”, ómega-3 zsírsavból például több is van benne, mint a chiában!

 

Ezeket a recepteket is érdemes kipróbálnod:

Banános zabsüti almával és mandulával

Őszibarackos morzsasüti

Ribizlis túrószelet – szénhidrátban szegény, fehérjében gazdag