Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Chiamagos-eperlekváros zabszelet

Istock | Eperlekváros-mandulás zabszelet

A házi a legjobb!

HOZZÁVALÓK (12 SZELETHEZ):

A chiamagos-vaníliás eperlekvárhoz:

350 g mirelit eper

30 ml méz vagy juharszirup

2 evőkanál chiamag

1 teáskanál vaníliaaroma

A zabszelethez:

80 g zabpehely

130 g mandulaliszt

120 ml almapüré (cukrozatlan)

50 g kókuszvirágcukor vagy 60 g nyírfacukor

1 evőkanál olvasztott kókuszzsír

¼ teáskanál só

 

Elkészítése:

Először is készítsd el a dzsemet. Szórd a mirelit epret egy közepes méretű teflonserpenyőbe, majd csorgasd rá a mézet. Közepes lángon melegítsd fel, majd főzd addig, míg a gyümölcs el nem kezdi kiengedni magából a levét. Ez kb. 5-15 perc attól függően, hogy már kiolvadt felhasználás előtt a szamóca vagy sem. Ezután forrald fel, majd gyakori kevergetés mellett főzd 10-15 percig, addig, míg a gyümölcs szét nem esik, és darabos masszává nem sűrűsödik. Ekkor add hozzá a vaníliakivonatot és a chiamagot, és főzd további 5 percig. Vedd le a tűzről a lekvárt, és hagyd kihűlni. Minél tovább hűl, annál sűrűbb lesz, így érdemes akár előző este elkészíteni.

A zabszelethez melegítsd elő a sütőt 165 fokra. Egy 20 x 20 cm-es sütőformát bélelj ki sütőpapírral úgy, hogy a pereménél kissé túllógjon a papír (ez azért szükséges, hogy később majd könnyen ki tud emelni a formából a süteményt).

A zabpelyhet és a mandulalisztet tedd konyhai aprítóba, és dolgozd addig, míg a zabpehely össze nem törik, és lisztszerű állagot nem kap. Add hozzá az almaszószt, a cukrot, a kókuszzsírt és a sót, majd dolgozd addig, míg össze nem áll ragadós tésztává (kb. 20-30 másodperc). Ha szükséges, szedd le fakanállal az edény szélére rátapadt tésztát.

A tészta kétharmadát tedd az előkészített sütőformába, egy spatula vagy az ujjaid segítségével szépen, egyenletesen oszlasd el bele. Nem kell tökéletesnek lennie, de az a lényeg, hogy mindenhova jusson, és nagyjából egyforma vastag legyen ez az alsó réteg.

Kanalazd a tésztaalapra a lekvárt, majd egy kés vagy egy spatula segítségével hullámalakban finoman oszlasd el rajta. Ezután kanalanként „pöttyözd” rá a maradék tésztát, majd nagyjából simítsd el: figyelem, ennél a felső tésztarétegnél már nem cél, hogy tökéletesen befedje a lekvárt, sőt.

Süsd 35-40 percig, amíg a közepén is kellően átsült, és a tészta aranyszínűvé válik. Ekkor vedd ki a tepsit, és hagyd a zabsütit hűlni legalább 15 percig. Ekkor emeld ki a sütőpapír segítségével, és süteményrácson hagyd teljesen kihűlni. Végül egy éles késsel vágd 12 szeletre.

Elkészítési idő: 55 perc

 

Tippek:

• Légmentesen záródó dobozban, szobahőmérsékleten kb. 5 napig áll el.

• Eper helyett vegyes bogyós gyümölcsökből is készítheted a lekvárt (ezt a keveréket is megvásárolhatod mirelit formában). Barackszezonban pedig őszi- és sárgabarackkal is érdemes kipróbálni!

• Gyorsabban és egyszerűbben elkészül a zabszelet, amennyiben zabpehely helyett zabpehelylisztet használsz.